sourze.se

Den kloka Massan

Människor är smartare än somliga tror och media är ofta missuppfattad.

Jag hävdar att Moa Forstorp trots sitt goda budskap nedvärderar den stora massan genom att säga att media skulle förmedla en förljugen bild av världen. Media är inte och har aldrig varit avsett att förmedla den fullständiga sanningen utan bara det som går utanpå det normala. Det är givet att somliga ämnen får bättre täckning än andra på grund av ideologiskt eller ekonomiskt intresse men "ensidig" rapportering innebär inte en lögn.

Människor känner redan till vardagen och att det finns goda människor i världen. Alla här i Göteborg vet att inte alla demonstranter är våldsamma om de varit det hade det knappast funnit något Göteborg kvar nu ikväll och media behöver inte rapportera mer än de redan gör om de fredliga meningsyttringar som pågår hela tiden. Människor är mer intresserade av att få veta så mycket som möjligt om det skrämmande och farliga våldet än vad de är om de fredliga aktionerna.

Självklart är det sorgligt att det är så, men det är fullkomligt naturligt och inget man kan anklaga media för att vara skyldigt till. Det är en förlängning av publikens intresse, en publik som redan känner till att det finns fredliga demonstranter. Antag inte att allmänheten ENBART känner till vad som visas mest i media - det är att tro att allmänheten är dummare än vad du själv är, för DU vet ju att medias bild inte är hela sanningen, eller hur?

Antalet gånger ordet "provokation" dyker upp i din artikel är fascinerande. Jag har talat med många demonstranter, popidealister, aktivister och helt vanliga tyckare på stan och mängden påståenden att man blivit provocerad av polisen är enorm.

Men på vilket sätt provoceras man då av polisen? De har ett jobb att sköta som går ut på att se till att staden är säker. Visst sympatiserar jag med att alla oskyldiga människor på Hvitfeldska som känner sig utpekade som brottslingar, men om vi ska se det rent krasst så kan polisen faktiskt inte veta på förhand att ni är oskyldiga.

Om man dessutom utmålar polisen som en fiende är det lätt att tycka att man blivit medvetet provocerad av en polisstyrka som i själva verket gör sitt bästa för att säkra allmänheten. Detta är vad jag menar med martyriver, de som så frivilligt känner sig personligen kränkta av att polisen gör sitt jobb. Poliserna är hårt pressade och står inför ett okänt men väldigt verkligt hot, så vem är du, oskyldiga och fredliga demonstrant, att kritisera dem och känna dig provocerad, om du nu är oskyldig?

Polisen är ansvarig för att hålla den stora massan säker. I det syftet är en oavsedd provokation av de fredliga demonstranterna ett litet pris att betala.


Om författaren

Författare:
Per Edman

Om artikeln

Publicerad: 15 jun 2001 18:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: