sourze.se

Politiskt korrekt rättvisa?

Är det inte märkligt hur rättvisa kan variera så mycket beroende på vad som är politiskt godtagbart eller man kanske ska säga politiskt korrekt?

Det finns två händelser som belyser denna fråga väldigt väl, nämligen fallet Augusto Pinochet och Erich Honecker.

Efter Berlinmurens fall 1989 drogs kommunismens brott i forna Östtyskland fram i ljuset. Mord och deportationer av hundratusentals människor avslöjades och så smått började kraven på rättvisa höras. Erich Honecker och andra höga kommunistfunktionärer blev ställda inför skranket och mot dem en överväldigande bevissamling, vittnen och arkiv.
Äntligen skulle världen få en andra "Nürnberg-rättegång".

Men så blev det ju som bekant inte. Efter flera läkarundersökningar konstaterade man att Erich Honeckers hälsa var i för dålig för att denne mördare skulle klara en rättegång. Detta låter nästan löjeväckande när man vet att USA har släpat gangsterbossar i respiratorer till rättssalen för att få sin dom.

Nog om Honecker och raskt vidare till ett betydligt hetare ämne: Augusto Pinochet.

Visan är i stort sett densamma men den här gången var offren socialister och kommunister, men här lades inget lock på. Från vänsterns håll skreks och tjöts det för allt vad strupen bar.

Än så länge har ingen rättegång blivit av och rättvisa har inte skipats i något av fallen. Man bör komma ihåg att det enda som skiljer dessa två förbrytare åt är antalet offer och deras politiska färg. Den ena av dem är fullt godtagbar i Sverige.

Sedan mitt i allt ståhej om Pinochet, där även den svenska regeringen var mycket aktiv, beslutar man sig i fräckhetens namn att försöka sälja JAS 39 Gripen till Chile. Svaret blev givetvis blankt nej. För den svenska regeringen har uppenbarligen missat att Pinochet fortfarande är tämligen populär i Chile.

Samma visa upprepades i Österrike. Efter att ha gett landet kalla handen, efter Haiders seger, försöker man sälja samma plan. Gissa vad svaret blev.

Det lilla "världsamvetet" känner tydligen inga gränser för fräckhet, opportunism och girighet. Men man kanske skall se alla dess händelser med politiskt korrekta ögon för att se "sanningen"?


Om författaren

Författare:
Oscar Hannestad

Om artikeln

Publicerad: 11 jun 2001 09:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: