sourze.se

Är du anti-intellektuell?

Vem äger rätten att tycka och ha en ståndpunkt?

Mikael van Ries, kulturchef på Göteborgs-Posten, skriver i en artikel GP 010602 att det inte existerar någon "elitär åsiktskorporation i offentligheten". Han kan gå så långt att han erkänner att det finns olika typer av eliter, men någon kollektiviserad kulturmaffia har aldrig funnits. Om så vore fallet skulle det innebära att samtliga kulturjournalister ingått ett hemligt avtal där det gäller att följa det ideologiska vinddradget och där det till förbannelse alltid gäller att vara politisk korrekt.

Och jag tror faktiskt han har rätt i det. Tanken på en konspiratorisk elit verkar tandlös när man delar upp varje enskild kulturjournalist en och en. Deras ambition verkar helt enkelt handla om att göra ett bra jobb. Om det i sin tur innebär att överskina sina kollegor, eller konkurrenter, och att det bara finns ett fåtal människor som verkligen förstår vad som avses, så må väl det vara hänt.

Så jag förlikar mig med Mikael van Ries uppfattning och lämnar tanken på en enad kulturmaffia, men det återstår ändå en viktig fråga: Vem är det som myntat detta uttryck?

Är det kulturjournalisterna själva, är det alla de som inte får samma utrymme att tycka som kulturjournalisterna eller är det helt enkelt skapat av en allmänhet som bär på en stor förkärlek till generaliserande och förenklande?

Jag har inget svar på det. Mikael van Ries däremot påstår att det är ett "anti-intellektuellt påhitt". Och här går våra uppfattningar i sär, med bred marginal. För nu lämnar han den intressanta vinklingen om kulturmaffians existerande eller inte och går över till något som verkligen lyser av elittänkande.

Han går till och med så långt att han påstår att kalla en så vital del av offentligheten för kulturmaffia är fördumning. Med andra ord; han äger rätten att tycka och de som inte kan sälla sig till hans gebit blir betraktade som dumma om de tycker.

Åter igen tycker jag det är synd att han gör den vinkling han gör, för hans rubrik "Bättre skälla själv än att sälla sig till drevet" är i min mening en helt korrekt ståndpunkt. Jag håller också med honom om att även om de yttringar som kommer till tals på mediernas kultursidor ibland kan vara överkänsliga, så är det bättre än tystnaden. Men det måste gälla allas åsikter.

Den intellektuella elit han själv sällar sig till får mig ändå att tveka en aning i mitt medhåll att det inte skulle finnas någon kulturmaffia.

Är du vad Mikael van Ries vill beteckna som anti-intellektuell är det bara till att gratulera, då är du antagligen intelligent nog att inte sätta dig över andra.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 10 jun 2001 14:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: