sourze.se

Fascistvänstern

Nu har tydligen de italienska fascisterna bytt sina svarta skjortor mot vita overaller.

Den "nya" vänstern ter sig allt mer fascistisk. En del kritiserar deras metoder, men nästan ingen ifrågasätter deras motiv.

Jag är ingen EU-vän. Snarare det motsatta, med tanke på hur EU utvecklats från en tullunion till en enorm politisk organisation som bestämmer alldeles för mycket om helt fel saker. Med tanke på hur insynen är minimal. Med tanke på hur toppstyrt det är.

Jag har flera gånger funderat på att "liera" mig med vänstern i just den här frågan, då jag är av den åsikten att EU måste förändras, demokratiseras, "öppnas" om man så vill. Men saker håller på att spåra ur totalt, och då vill jag inte vara med.

Den här Vita Overall-rörelsen ?, eller vad man ska kalla den, står givetvis inte för hela vänstern, som är bred, och givetvis inte för hela EU-motståndet som ju sträcker sig från allra längst till vänster till allra längst till höger. Men i vilket fall är de inte ensamma om att vara odemokratiska "vi vet bäst"-are.

De Vita Overallerna vill öppna EU-mötet för allmänheten, eller stänga ner det. De har tydligen glömt bort att det finns något som kallas mötesfrihet, och som är en grundläggande demokratisk rättighet.

Det betyder inte att vem som helst får gå på vilket möte som helst, det betyder att vem som helst får anordna ett möte. Om man bara vill att vissa inbjudna ska få gå på mötet, så är det så. Ingen får godtyckligt stänga ner meningsmotståndares eller andras möten och egentligen inte förstöra dem heller. Man får anordna möten. Man _ska_ få anordna möten. Vilka man vill.

Det är inte upp till de Vita Overallerna att bestämma vilka människor som ska få ha möten, eller vilka åsikter som ska få yttras på dem. Det är inte ens en majoritetsfråga vilka som ska få hålla möten och inte, eller ska jag säga, det borde inte vara det. Vissa rättigheter ska inte gå att rösta bort som man till exempel gjorde i Tyskland på 30-talet.

Nästan varje gruppering inom vänstern, kanske främst den autonoma, menar att de företräder folket. Att de står på folkets sida. Ungefär som vänstern i den moderatstyrda kommunen Stockholm då? Jag antar att de som röstade på moderaterna _egentligen_ sympatiserar med Reclaim-rörelsen?

Nej. De är självutnämnda "folkets förkämpar" och ingen har bett dem göra detta. Faktum är att Svensson är lite feg av sig och röstar på socialdemokraterna. Att säga att det är de här människorna man representerar är att säga att de inte vet sitt eget bästa. Det är att dumförklara dem. Och inte nog med det. Samtidigt som man stoppar möten och ibland även till exempel krossar rutor eller kastar sten på poliser, så är det inte ok för exempelvis nazister att göra samma sak. Oh nej. Har man rätt så har man ju.

Jag tycker inte att nazister ska få kasta sten eller spöa upp folk. Jag tycker inte att någon får göra så. Och på den punkten är jag konsekvent. Vadhelst man själv tycker sig ha rätt att göra, måste rimligtvis alla andra också ha rätt att göra. Allt annat är odemokratiskt å det grövsta. Jag vill inte ha något att göra med folk som anser sig så mycket "bättre vetande", som anser sig ha patent på det Rätta Svaret, som inte tycker att alla människor ska ha samma rättigheter.

Jag tycker det är konstigt att folk inte reagerar mer mot detta. De som reagerat mest mot "demonstrantvåld" är konservativa tråkgubbar som man inte har något i övrigt gemensamt med. Tänk om Vita Overallerna får precis som de vill? Där folk med rätt åsikter får hålla möten, men inte andra. Där demonstranter får stoppa möten, men ingen får stoppa deras demonstrationer?

Tro för all del inte att jag tar någon parts sida i det här "kriget" mellan demonstranter och polis. Det känns för absurt för att faktiskt lägga sig i på det viset. Jag tycker det är jättebra att demonstrera, så länge man inte tar till fascistiska metoder eller lägger sig till med sådana åsikter. Och jag kan inte förbjuda fascistiska åsikter ens om jag ville, men att agera på dem? Har man använt våld har man avsagt sig rätten att slippa våld mot sin egen person. Har man försökt stoppa ett möte har man avsagt sig rätten att själv få hålla möten.

En "demokrati" där inte alla har samma rättigheter, oavsett åsikter, är lika mycket demokrati som det var i Tjeckoslovakien då man fick välja mellan att rösta på kommunistpartiet eller rösta blankt. Eller som det var är? i Kina, där man måste vara med i kommunist- partiet för att över huvudtaget få rösta. Det är kanske en bättre jämförelse. Om du är autonom vänster får du demonstrera, kasta sten, stoppa möten, krossa rutor och spöa nazister. Du får till och med göra revolution! Men om du är emot dem får du inte göra någonting, för då är du fascist.

Självklart, _självklart_ tycker inte alla såhär. Och det är bra, eftersom den "nya" vänstern är ju inte alls ny, utan gammal. En stor del av 70-tals vänstern var ju extremt intolerant och försvarade till och med Pol Pot. Jag hoppas att fler människor kan visa att de inte tolererar att en sorts åsiktsmonopolister ersätts av några andra, utan att man är mot EU/etcetera eftersom man är FÖR demokrati, inte för att man vill ersätta det med något annat, ännu värre.


Om författaren

Författare:
Gisela Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 05 jun 2001 16:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: