sourze.se
Artikelbild

Sluta att hjärntvätta oss!

"The camera adds 5 pounds"
"Well, how many cameras are on you?"

Ovanstående repliker växlas mellan Monica och Chandler i ett avsnitt av Vänner, mitt favoritprogram alla kategorier. Jag har samtliga avsnitt på video och även om jag börjar tycka att det kanske är dags att göra en Seinfeld, dvs lägga av när man är på topp, så ser jag med glädje varje avsnitt från de första tre-fyra säsongerna hur många gånger som helst. Och eftersom det är så förtvivlat bra så har jag faktiskt överseende med att Monica inte blir lycklig förrän hon blir smal och är säker på att hon verkligen kommer att bli gift och att hon, Rachel och Phoebe tillsammans väger mindre än vad jag gör. Vissa undantag från min principfasthet vad gäller rabiat motstånd mot all hysterisk utseendefixering gör jag ibland.

Nu var det inte det jag skulle prata om men jag kom att tänka på den scenen när jag läste Aftonbladet Söndag idag. På framsidan finns Dominika Peczynski, Malin Berghagen-Nilsson och Josefine Crawford. De gör reklam för reportaget Sommarens badmode - 56 baddräkter för alla former. För alla former. För ALLA former. Jag tittar på de tre modellerna igen. De ser nästan identiska ut, Josefine Crawford är fyra-fem centimeter längre än de andra två och Dominika Peczynski har möjligtvis ett par centimeter mer midja, men annars ser jag bara tre vackra, och framförallt smala, kvinnor framför mig.

Jag bläddrar fram till själva reportaget och läser i faktarutan bredvid Dominika. "Kurvig och bystig som Dominika". Sen kommer en lång utläggning om hur man ska klä sig på stranden så att midjan och brösten framhävs. Man får också ovärderlig information såsom "Undvik stormönstrat som gör att man ser bredare ut och hoppa över de bredaste hotpantsen som gör rumpan större".

Ja, bevare oss väl för stora rumpor. Sånt vill man ju inte se. Man vill ju inte tappa aptiten på stranden när man ska äta sin non-fat-no-sugar-no-nothing-frozen-youhurt och dricka sitt vatten med en twist of lemon. Hur skulle det se ut om folk gick om kring och såg ut som de gör? Vad skulle de likna? Vad folk gör i sitt eget hem det är ju sin sak, vill de gå i stormönstrat hemma, så är det ok, men inte på offentliga platser. Lite hänsyn måste man ju visa. Jag tycker fakiskt att det borde finnas nån form av invägning innan man får komma till själva stranden. På det sättet skulle man kunna samla alla stormönstrade på ett ställe. Det vore ju det bästa faktiskt, för deras egen skull alltså. Så slapp de ju folk som tittar och viskar och pekar på dem.

Det är berömvärt av Aftonbladet att sätta vuxna, mogna kvinnor som dessutom har fött barn. på omslaget till sin bilaga. De är jättesnygga. Men säg inte att kurvig och bystig är att se ut som Dominika Peczynski för det är lögn. Det innebär att alla som verkligen ÄR kurviga och bystiga kommer att tro att de i själva verket är Michelin-gummor.

Än en gång är det ju så att ser vi samma sak tillräckligt många gånger så accepterar vi det som en slags sanning, även om det är en lögn. Det hjälper inte att man "vet" att reklamen bara är bullshit. Det hjälper inte att man "vet" att det inte är på riktigt. Till slut så har vi det falska och felaktiga som en slag norm. En norm som vi sen utgår ifrån när vi ser oss själva i spegeln. En norm som gör att vi bara kan förlora. För vem kan tävla med bilder på undersköna, sminkade och rätt ljussatta modeller? Bilder som dessutom är mixtrade med? Ingen. Det enda som händer är att vi mår ännu sämre, slänger ut ännu mera pengar på kläder som inte behöver, krämer vi inte vill ha och bantar-pulver vi inte mår bra av.

Så sluta med lögner och hjärntvätt! Sluta att retuschera bilder på redan hälsovådligt smala och otroligt vackra modeller.

Hör ni det, alla stylister och moderedaktörer eller vilka ni nu är som är ansvariga. Sluta upp med allt trams annars kommer vi att tvinga er att gå i stormönstrat hela sommaren.


Om författaren

Författare:
Kajsa Kallio

Om artikeln

Publicerad: 04 jun 2001 11:05

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: