sourze.se

Åka färdtjänst till vigseln

I färdtjänstlagen står att man som handikappad inte får utnyttja färdtjänsten mellan klockan 01.00 på natten och fram till 06.00. Det låter så otroligt att jag inte tror det är sant.

För att få sanningshalten bekräftad skrev jag nyligen ett brev till tekniska kontoret i Gävle där jag frågade om det verkligen stämde med de uppgifter jag fått. Och de svar jag fick ifrån dem var följande: "Vår färdtjänst gäller mellan klockan 06.00-01.00. Under övrig tid får kunden själv stå för kostnaden."

Det är helt enkelt så att en gående som vill åka från Sandviken till Gävle en lördagskväll efter klockan 01.00 bara behöver betala 40 kronor i bussbiljett, men en rullstolsburen tvingas en reskostnad på flera hundra kronor. Detta tycker jag inte är rättvist, och undrade därför när och varför detta beslut togs. Svaret på den frågan blev:

"Införandet av att färdtjänstresor kan göras fram till klockan 01.00 tror jag infördes 1992 av dåvarande socialnämnd och kommunfullmäktige. Mycket byggde då på att jämföra färdtjänstresor med kollektivtrafiken. Nu är det tekniska nämnden som fattar beslut om färdtjänstens regler. Färdtjänsten är en del av kollektivtrafiken."

Om jag förstår detta rätt ska alltså färdtjänsten vara en del av kollektivtrafiken, och beslutet om färdtjänstresor fram till klockan 01.00 bygger på att den skulle jämföras med kollektivresorna. Eftersom den sista bussen gick från Sandviken till Gävle klockan 01.35 i lördags, borde det alltså vara en självklarhet att beslutet ändras från klockan 01.00 till 01.35, när det står i beslutet att färdtjänstresorna ska jämföras med kollektivtrafiken. Eller varför inte göra om det helt för enkelhetens skull och lägga ett beslut på färdtjänstresor dygnet runt?

Många handikappade klagar på färdtjänsten men allt är ändå inte negativt. En bekant till mig berättade att när han skulle gifta sig med sin fru som är rullstolsburen, använde de sig av färdtjänsten för att åka till den plats där vigseln skulle äga rum. När färdtjänstbussen kom hade de skrivit en massa skoj på dess sidor och därbak hängde en massa burkar och skramlade när de körde en liten extra runda genom stan.


Om författaren

Författare:
Lars-Göran Wadén

Om artikeln

Publicerad: 01 jun 2001 09:49

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: