sourze.se

Varför dessa eländiga straffar?!

Straffsparkar går fullständigt mot hela fotbollens idé, det vore som om att avgöra dött lopp i löpning genom att kasta pil. Efter att ha kämpat som galningar i 120 minuter avgörs allting av slumpen.

Det är ju helt otroligt! Då kan man lika gärna strunta i tie-break i tennis också och istället låta spelarna hoppa höjd om setvinsten. Det är ju så dumt att det är löjligt.

Det enda som händer genom en straffläggning är att man får en eller ett par syndabockar, de som missade sina straffar. För egentligen finns det inga målvaktshjältar i en straffsparksläggning eftersom det bara är tur när målvakten räddar.

Det finns två sätt att skjuta en bra straff och dessa straffar GÅR inte att rädda. Antingen väntar man tills målvakten slängt sig åt ena hållet och skjuter bollen åt andra hållet eller så skjuter man den hårt i ett av de fyra hörnen. Skjuter man bara tillräckligt distinkt så kan inte målvakten rädda och att målisen skulle "läsa" straffskytten händer ju inte om man följer någon av de två sätten att skjuta straffar på.

Jag tycker att det är så otroligt dåligt av professionella fotbollsspelare att över huvud taget missa en straff. De får betalt för att träna fotboll dagarna i ända och så kan de inte pricka vad som i stort sett är öppet mål från elva meter. Jag förstår att det är nervpress och annat som spelar in men de är professionella yrkesutövare vars enda funktion är att skjuta en boll in i mål och när de får den bästa chansen av alla så missar de.

Fast det är ju inte spelarnas fel att det blir straffsparksläggning. Jag blir så otroligt förbannad när jag inser att den enda anledningen till att straffsparksläggning införts är för att matcherna ska passa in i TV:s programtablåer. Det är ju faktiskt patetiskt!

Jag vill inte låta som en gammal tjatnisse men visst var det bättre förr: omspel till dess att bästa laget vann. Eller ta efter ishockeyn: man spelar sudden death och slutar inte förrän någon gjort mål. I alla fall i de stora finalerna så borde omspel eller sudden tas till, det är ju helt otroligt att avgöra till exempel vilket land som är bäst i världen genom tur!


Om författaren

Författare:
Fredrik Ericsson

Om artikeln

Publicerad: 29 maj 2001 13:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: