sourze.se

Reseledaren Belinda

I ledaren från den 16:e maj sågar Belinda Olsson dagens media - må så vara.

Sourze chefredaktör skriver i sina ledare en hel del tänkvärt men ibland också enligt mig en del utan eftertanke.

Hon nämner programmet "Debatt" vars kvalité man säkert kan diskutera men en av de frågor som hon angriper vill jag gärna kommentera.

Den sportchef som sa att han aldrig hade sett en dam-fotbollsmatch sa också att han bara hade haft detta arbete i tre månader OCH att han skulle skärpa sig och se damfotboll. Belinda Olsson tycker dock kanske att det passar bättre i hennes "svart-vita" analys av Näslund att tolka hans attityd istället för att lyssna på hans ord i slutet av programmet.

Enda skälet, detta enligt Belinda Olsson, till att damfotboll inte får mer utrymme i media är att sportjournalister tycker att det är "mesigt" med tjej-fotboll. Undrar varför samma journalister tycker att det är "tufft" med Golf-Sörenstam, Skidskytte-Magdalena, Uförsåknings-Wiberg, simmning, höjd- och längdhopp och andra idrotter som faktiskt får utrymme i spalterna.

Det måste finnas en hel del herr-idrott som dessa svamlande
journalister också tycker är mesigt, exempelvis rugby, amerikansk fotboll, kulstötning och andra idrotter som inte direkt ockuperar våra sportsidor.

Jag tror att huvudorsaken till vilka idrotter och idrottsstjärnor som bevakas och det skrivs om är dels prestation, dels idrottens popularitet i Sverige och världen och naturligtvis även tradition.

Visst finns det fördomar mot kvinnor både i press och inom
idrottsrörelsen. Visst behövs det fler kvinnliga sportjournalister. Visst behövs det förändringar.

Men, Belinda Olsson, det kanske var klatchigare och mer rubrikvänligt att ha en svart-vit syn på detta ämne?

Jag får tyvärr intrycket att du i detta fall faktiskt skrev mer som en reseledare än som den begåvade journalist som du säkert är.


Om författaren

Författare:
Peter Horal

Om artikeln

Publicerad: 17 maj 2001 09:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: