sourze.se
Artikelbild

Det finns ingen Gud

Säkerheten och tryggheten som människor finner i sin tro är viktigare än att det de tror på är sant.

Jag satt nästan längst bak i kyrkan tillsammans med min familj. Prästen hade inte börjat predika än och tankarna kunde flyta omkring lite hur de ville. Jag tänkte på att de som faktiskt tror att det finns en gammal man som sitter uppe på ett moln och styr människornas liv, de är faktiskt ganska dumma. Ja, dumma. Osmarta, inte särskilt intelligenta. Även de som säger sig tro på en högre makt, en könlös ande kanske, har missat något viktigt. Vi har vandrat på månen, vi har byggt kärnvapen och vartannat småbarn talar om megabyte och Internet som den självklaraste sak i världen.

Något har hänt och vi har inte längre plats för något så föråldrat som gudar. Vår gamle hederlige namnlöse Gud är helt enkelt omodern. När människan kommit så långt i sin utveckling som vi faktiskt har, då är något så gammalt som gudatro något mycket förlegat.

Visste ni förresten att Jesus inte alls var Guds son? Så klart att han inte var, det finns ju ingen Gud! Maria var bara en ung, trolovad, men något lösaktig kvinna. Hon hade väl en man vid sidan av Josef och när hon blev med barn drog hon till med första bästa; "Josef, bli inte arg på mig. Det är Guds barn jag bär". Och alla gick förstås på det. Mycket lättlurade om jag får säga det själv.

Att en ängel sagt till Josef att Maria blivit med barn genom helig ande, var antagligen bara en vanlig dröm. Jesus sedan, hyllas för att han levde enkelt och bland de vanliga människorna. Han var väl fattig och arbetsskygg. Påverkad av Marias lögn om att han var Guds barn. Allt han behövde var några lättlurade fattiglappar som trodde på honom och hans lycka var gjord. Sedan dog han ju på korset, men det är en annan historia.

Jag känner en kille som heter Anders. Han pappa är pastor och missionär, själv är han 26 år, otroligt snygg och otroligt kristen. En av anledningarna till att hans tro är så stark är att han har upplevt att Gud gett honom bevis på sin existens. Exempelvis så hade hans bror Pär ett ben som var ungefär en tum för kort jämfört med det andra, efter ett bönemöte där man hade förbön för Pär hade benet växt ut.

Han har bett för en vitrysk kvinna vid namn Natascha. Hon blev frisk från sin leversjukdom. Anders har berättat mer fantastiska saker som jag vet att han aldrig skulle hittat på. De kan helt enkelt inte vara annat än sanna.

Jag vill också be alla troende kristna om förlåtelse om jag på något sätt förtörnat dem med min kritik. Men det är bara vad jag tycker och tror, frågan är vad du tror på?


Om författaren

Författare:
Louise Larsson

Om artikeln

Publicerad: 14 maj 2001 09:20

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: