sourze.se

Vilseledande löpsedlar på Expressen

Chefredaktören medger att Expressen använder vilseledande löpsedelsrubriker men vill inte ha debatten i Expressen.

Joachim Berner, Expressens nye chefredaktör, gav i söndagsnumret den 29 april en fräsch och lovande programförklaring inför den nystart Expressen under hans ledning nu står inför. Som trogen läsare ända sedan starten 1944 ser jag naturligtvis fram emot emot en ny och förbättrad Expressen.

Men redan dagen efter den stolta programförklaringen kom mina förväntningar på skam. Expressens hela löpsedel upptogs av nyheten att Kicki Danielsson hade börjat dricka igen. Självfallet tror man att nyheten är sann eftersom den slås upp så jättestort. När jag slår upp angiven sida meddelas bara att Kicki Danielsson inte alls hade börjat dricka, hon ville enbart försöka stoppa en del rykten om att så hade skett. Den rätta löpsedelsrubriken borde då innehållit detta. Joachim Berner måste ha varit medveten om att Expressens löpsedel inte motsvarade innehållet i artikel inuti tidningen. Löpsedelsrubriken måste ha syftat till att lura läsarna att köpa tidningen.

Vi är ju vana vid att en del av veckopressen arbetar efter den modellen. Det vet vi ju om och får så att säga skylla oss själva om vi köper en sådan veckotidning. Men de flesta av oss som köper Expressen gör ju det för att kunna följa nyheter och debatt i aktuella ämnen och frågor. I en insändare till Expressen påtalade jag detta och ansåg att Joachim Berner var skyldig att komplettera sin programförklaring med tillägget att han inte varit medveten om hur måndagens löpsedel hade utformats.

Min insändare togs inte in i tidningen men jag fick svar från chefredaktören där han skyllde på att han inte varit i tjänst mer än 30 dagar och att det tar tid att vända en skuta. Men han medgav helt öppet att självfallet ska Expressens löpsedlar ha täckning. Han medgav att så inte alltid varit fallet och det beklagade han. Jag blev imponerad av hans uppriktighet och föreslog att han skulle låta läsarna få ta del av insändaren och hans svar. Det skulle vara god PR för Expressens nya linje. Säkert skulle en smärre läsarschock ha uppstått positiv sådan. En chefredaktör som erkänner löpsedelsmanipulering är man ju inte van vid. Men längre än så kom vi inte. Jag blev ensam om att bli imponerad av Berners uppriktighet. I tidningen vill man inte ta upp frågan till diskussion. Och ändå är frågan jätteviktig för Expressen och kvällspressen överhuvudtaget, ju mer man kommer att likna skvallerpressen desto snabbare kommer upplageraset att fortsätta.

Säkert är Joachim Berner välkommen med sin kommentar i Sourze och kanske för ett ögonblick välkomna att det finns en press som uppfyller hans storordiga programförklaring om nyttan av det fria ordet.


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 12 maj 2001 10:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: