sourze.se

Replik till Björn Jönsson om skoluniformer

Allt har två sidor.

Hejsan: Det var intressant att läsa en ung mans åsikter om skoluniformer. Du har både rätt OCH fel. Märkesvansinnet är väl det som nog alla försöker komma åt, ty de tycks uppenbarligen skilja på individers värde. Nej, det borde inte vara så, men verkar vara så.

Samtidigt äär ju uniformera just så trist som ordet ger uttryck för "uni-form", alla blir lika - roligt eller tråkigt - men lidadant klädd, föga tilltalande. Man tar ju och stoppar unga människor i uniformer sedan de inkallats till militärtjänst, och från den minuten, när de inte är riktiga individer längre är det möjligt för överordnade att i sämsta fall sätta sig på dem.

Som mest extremt känner vi ju alla till att när kossorna Rosa, Blomma, Tulipan inte har sina namn längre utan istället nummer på plastskyltar i öronen, då är de ej längre de älskade kossorna med namn utan endast korvråvara.

Det allra värsta exemplet av alla är, när människor förlorar sitt namn. Hitlers ombud såg till att först ta ifrån judarna och alla andra förföljda deras namn, förutom då allt annat förstås. Sedan fick de nummer, ofta in i huden. Nu var de inga individer längre. Strax därpå stoppades de i nån sorts fångdräkter, berövades sitt hår, berövades allt, då var de inte "nån" längre.

Med att "inte vara nån" är det så att de ju nästan inte finns, då kan man ju göra som man vill med dem. Så skedde. Vi vet allt detta. Jag är notoriskt känslig mot översitteri och uniformer.

Å andra sidan, kompis, Du gick ut för hårt. Du måste lugna ner Dig o behandla problemet lite mindre känslofyllt. Jag förstår Dig delvis. Som barn var jag väldigt upprorisk. Men jag är född in i en diktatur och hade ingen talan. Tänk ändå, att vi än så länge har frihet att diskutera och debattera, bara en sån sak....

För många år sen skrattade man åt kineserna som alla gick i sina enformiga blå kläder - ofta tänkte jag, vad skrattar man åt? Såg man sig omkring, gick till exempel alla människor här i blåjeans, både brallor och jackor... var fanns skillnaden egentligen? Och kan nån förklara hur just unga människor är så otroligt pigga på att stödja stenrika modedesigners för att de lancerar dessa märkeskläder och tar betalt för dem helt hutlöst?

Själv - igen - reagerar jag mycket tvärtom. Skulle jag gå med dessa märken, skulle jag vilja ha BETALT för det... inte springa med reklam for nothing! Ni alla begåvade ungar, tänk och tänk igen. Tänk lite längre. Spar Er eld till att protestera mot VERKLIGA förtryckarmekanismer.
Hälsningar från Hildegard


Om författaren

Författare:
Hildegard Trinkies

Om artikeln

Publicerad: 08 maj 2001 09:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: