Visst är det så man förknippar frisbee och utövaren. I badbyxor, brunbränd och snitsiga kast till förtret för solbadarna.
Fortfarande är det ett rykte som många lever upp till, men flugan har blivit en sport som utövas seriöst och på tävlingsplan av miljoner runt om i världen. Från att under 70-talet varit en boom där uppvisningar skedde runt om på centrala platser i Sverige, till tävlingsarenor designade för respektive disciplin. Två dominerande discipliner har utkristalliserats, nämligen Discgolf och Ultimate.
Discgolf är grenen som samlar flest antal utövare. Det är lätt att förstå, kraven på utövaren varierar efter egna önskemål, billigt och kan utövas när som helst och tillträde till banan är gratis. Reglerna är enkla: en bana består av 9 eller 18 korgar metallställning med korg och ett antal kedjor och det gäller att kunna kasta i korgen på så få kast som möjligt. Varje hål börjar med ett utkast som tar dig framåt mot korgen, därefter följer inspel och avslutningsvis en putt. Om man kan minimera antalet kast så är det bara till egen fördel.
Utmaningen för spelaren är att kunna passera hinder utmed banan såsom vatten, träd, kuperad mark, buskar, m.m. Valet av disc kan vara betydelsefullt då alla discarna har specifika flygegenskaper. Det är alltså fullt tillåtet att byta disc varefter du hamnar i förhållande till korg. Elitspelaren har oftast ett 10-tal discar med sig i sin bag för att kunna välja rätt disc.
I Sverige finns idag ett 50-tal banor av varierande kvalité, och fler byggs hela tiden. Dessutom kostar det ingenting att spela.
För svensk del på internationella tävlingar har Sverige haft flera stora framgångar, den idag främste spelaren är Jesper Lundmark från Skellefteå som blev trea vid VM i Discgolf 2000 i USA. Det är den bästa placeringar en icke amerikan lyckats med och förväntningarna på Jesper är stora för framtiden. Jesper är bara 20 år och räknas som ett av de stora namnen av de mest framgångsrika världen över. Tilläggas ska att Jesper är bosatt i Skellefteå, och tvungen att bedriva en stor del av träningen inomhus.
Ultimate är en lagidrott som bygger på sportsmannaanda, det är nämligen den enda lagidrott i världen som spelas utan domare. Spelarna själva dömer och det vilar därmed ett stort ansvar på var och en, samtidigt som det måste finnas en respekt för motståndaren. Spelet är intensivt och fartfyllt, dramatiskt och krävande. För att nå en plats på elitnivå krävs det teknik, löpstyrka, snabbhet, styrka och mental förmåga.
Varje lag består av sju spelare, där antalet avbytare är valfritt. Byte får enbart ske vid mål eller skada. Planen är 109 meter lång och är uppdelad i tre delar. Bredden är 35 meter. En målzon i vardera kortända som är 22 meter djup, däremellan en spelzon som är 65 meter lång. Laget som innehar discen har till uppgift att passa den inom laget, för att till sist kunna passa en medspelare som befinner sig i motståndarlagets målzon. Discen får inte gå i backen, då går den över till andra laget. Den spelare som har discen måste stå still och det är sedan övriga medspelare som ska hitta löpvägar för att kunna göra sig fria och få en passning. Varje mål ger en poäng och en herrmatch spelas till 21 poäng.
Frisbeesporten är unik i ett viktigt avsende: spelarna tar själva ansvar för att reglerna efterföljs. Alla aktiva har samma rättigheter som en domare har i andra sporter. Andan bygger på att tävla mot sin egen förmåga snarare än mot sina motståndare. Detta kallas för Spirit of the Game SOTG och definieras i "Regel nummer ett". Denna regel uppmuntrar konkurrenskraftigt spel under förutsättning att tävlingsmomentet inte äventyrar respekten mellan spelarna eller respekten för reglerna. Kraven är höga på spelarna att kunna reglerna och att följa dem även under intensiva matchsituationer.
Svenska Frisbeeförbundets Lagkommitté, LK, vill satsa resurser på att premiera sportslighet inom våra egna led och introducerade därför Steve Mooneys Vandringspris för Spirit of the Game till Svenska Ultimateligan 1998/99. En trevlig sak som inträffat en gång i rad är en tradition. Priset delades även ut under säsongen 1999/2000.
Rent konkret innebär priset att LK erbjuder en spelare i det lag som vinner priset att åka till Boston och träna en vecka med ett lokalt lag. Hösten 1999 åkte den allra första Mooney-stipendiaten till Boston. Stefan Carlsson, valdes av sina lagkamrater i Carnegie USC och är en mycket värdig vinnare.
Steve Mooney är en ledande spelare i världens kanske bästa klubblag, Death or Glory från Boston. Steve har under årens lopp visat att han är en stor spelare, både i fråga om idrottslig kompetens och ledarskap, men också i fråga om sportslighet. Enligt vår uppfattning är Steve Mooney en mycket lämplig förebild för framtidens ultimatespelare.
Även inom Ultimate har Sverige haft ett antal framskjutna placeringar. Vid VM 2000 i Tyskland vann det svenska Juniorlandslaget, herrarna tog silver och damerna slutade på en femteplats.
Mycket har hänt sedan 70-talet då det tog sin början. Leken har blivit så mycket mer, men det är ändå leken som på något sätt är det centrala. Frisbee ska vara roligt och det är öppet för alla. Beachen är självklar plats, nämnas kan den årliga beachturneringen "Paganello" i Rimini, Italien. I samband med påsken avgörs turneringen där 70 lag från hela världen spelar en form av Ultimate på sandstränderna.
Av Peter Lundmark 04 maj 2001 10:53 |
Författare:
Peter Lundmark
Publicerad: 04 maj 2001 10:53
Ingen faktatext angiven föreslå
Artikeln är inte placerad. föreslå