sourze.se
Artikelbild

Postkassör i en föränderlig värld

Häromkvällen såg jag Staffan Westerbergs pjäs "Pite 55".En sång handlade bland annat om "varför finns det inga postfröknar kvar".

Ja, det kan man ju undra över, särskilt när man som jag varit postkassör sedan länge.

För cirka ett och ett halvt år sedan fick vi veta att Postens avtal med Nordbanken skulle upphöra under våren 2001. Nu är vi där och mina funderingar är många över allmänhetens möjlighet till service på betalningsområdet.
Många har redan börjat betala sina räkningar via internet eller bank- och postgiro. Det blir billigare och enklare och man sparar mycket tid. För de som kan. Ja!

I mitt arbete möter jag många, både gammal och ung, som inte kan eller vill betala sina räkningar på det sättet.
Hur blir det för dem?

De veckor som gått sedan våra avskurna förbindelser med Nordbanken blev av den 1 april har kunderna visat prov på ilska, förvåning och hopplöshet. De har inte vetat eller förstått att vi inte kan hjälpa till med kontantuttag eller andra banktransaktioner på samma sätt som förr. Den 1 maj förändras på samma sätt våra möjligheter till service mot Postgirot.

Kunder som inte hinner gå till banken under deras korta öppethållandetider, alternativt vill få service av "postfröken" måste se över sina rutiner för bank- och postärenden. För oss postkassörer blir arbetet tristare, dessutom blir vi nästan alla arbetslösa inom något år. Då "rullar det nya nätet" ut. Kunderna får anlita entreprenörer, automater eller girobetallösningar av olika slag.

Inom några år, kanske upp till tio år, blir det säkert naturligt med "egenservice" på bank- och betalningssidan. Men fram till dess blir det många som får betala dyrt med både tid och pengar för att inte hamna i inkassoföretagens garn. Många är idag inte betrodda av bankerna att ha ett automatkort, så bara detta att få ut kontanter från olika konton är ett stort problem.

För oss postkassörer med allt högre genomsnittsålder gäller det att ha arbetsglädjen kvar till dess att vi nästan alla går ut på arbetsmarknaden för att söka nya jobb. En inte alltför lätt uppgift för oss som bor utanför storstadsområdena.


Om författaren

Författare:
Britta Fahlgren

Om artikeln

Publicerad: 27 apr 2001 11:36

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: