sourze.se
Artikelbild

Yrkesdemonstranter??

Dagens moderna legosoldater, lobbyisternas arvtagare?

I Dagens Nyheter 010424, sd 6 intervjuas Marianne Almqvist, biträdande polismästare i Malmö. Hon berättar om polisens agerande vid demonstrationerna i Malmö i lördags, bland annat om att Göteborgspolisen varit där eftersom de ville "se vilka yrkesdemonstranter som var med". Yrkesdemonstranter!??

Vad krävs för att man ska ha något som ett yrke? I vissa fall utbildning, ibland till och med legitimation. Men det är stora krav. Baskravet för att något ska vara en persons yrke borde väl vara att ha en anställning som det, och i anställningar brukar det ingå lön. För att någon ska vara yrkesdemonstrant så ska de få betalt för att demonstrera. Det är den enda betydelsen som jag kan förstå. Men det är ju helt absurt! Tror polisen verkligen att det finns några som demonstrerar för att de får betalt för det? Det borde dessutom vara ett yrke som är svårt att försörja sig på, så många demonstrationer per år är det inte, omkostnaderna för resor och material är stora och framför allt, organisationer som demonstrerar mot EU, marknadens makt, frihandel och ekonomisk spekulation tenderar att vara ganska fattiga.

Vad skulle det förresten innebära att vara yrkesdemonstrant? En modern legosoldat som med väskan full av gatsten glatt demonstrerar för eller mot vad som helst bara man får betalt? Ena dagen för nazism, andra mot nazism? Efterträdare till de lobbyister som ena dagen arbetar för miljörörelsen och andra för bilindustrin?

Egentligen tror nog inte polisen att de får betalt, de har nog inte tänkt på vad de verkligen säger. Jag tror att pratet om yrkesdemonstranter är en omedveten strategi att avmänskliga de som polisen ingriper mot, det är säkert lättare att både för sig själv och andra motivera ett ingripade mot yrkesdemonstranter än mot ett gäng samhällsengagerade ungdomar med tvivelaktiga metoder att visa sitt engagemang och som kanske går i samma klass som polisens egen dotter.


Om författaren

Författare:
Sofia Stenfeldt

Om artikeln

Publicerad: 25 apr 2001 08:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: