sourze.se
Artikelbild

När fåfängan dödar

...kan man inte vara vacker. Ett kosmetikaföretag, LOreal, testade en ingrediens till en av sina kosmetikaprodukter genom att smörja in rakade möss med testämnet.

Därefter kläddes djuren in i folie, tejpades fast på en skiva och placerades framför en sollampa. Testmetoden fungerade inte bra, många djur dog helt enkelt av värmen. Men det var ju för den goda sakens skull, för fåfängans skull - för att du är värd det.

Varje dag utsätts levande varelser medvetet för sjukdom och lidande i experiment. Råttor, möss, fiskar och fåglar är vanligast, men även marsvin, kaniner, hundar, grisar, apor och andra djur används. Djurförsöken innebär så gott som alltid ett lidande, i själva experimentet eller i form av stimulanslös miljö. De flesta försöksdjur tvingas med andra ord att leva ett dåligt liv och har ingen möjlighet att bete sig på ett för dem naturligt sätt.

Många av aporna sitter i burar som kan jämföras med små garderober. Hundarna är instängda i kala utrymmen utan tillgång till rastning utomhus. En del av katterna sitter i fönsterlösa små rum. Kaninerna förvaras i burar så små att de inte kan sträcka ut sig i sin fulla längd i naturlig sovställning. Råttorna hålls i plastlådor, så låga att de inte kan stå på bakbenen och vädra, än mindre springa, klättra, bygga bon och liknande.

Djurskyddslagen skyddar inte försöksdjuren mot lidande. Om djurförsökaren anser att bedövning eller smärtlindring påverkar försöket får det utföras på helt vakna djur, utan någon smärtlindring.

Fler och fler, även forskare, börjar ifrågasätta djurförsöken eftersom det finns stora olikheter mellan människor och de andra djuren. Någon vetenskaplig utvärdering av djurförsökens verkliga värde har aldrig gjorts.

Ett av användningsområdena för djurtester är kosmetika- och hygienprodukter, där det fortfarande idag, år 2001, kontinuerligt utförs tester efter tester. Trots att det finns över 8000 väl beprövade ingredienser att tillgå. Trots att det inte finns några krav på att djurtester ska genomföras. Trots att det finns alternativa testmetoder för de företag som orkar ändra gamla vanor. Trots att vi konsumenter i undersökning efter undersökning säger oss avsky och vilja förbjuda denna typ av djurförsök.

Det görs inga djurtester för kosmetika- och hygienprodukter i Sverige, men svenska företag köper den här typen av tester från andra länder istället, vilket är helt lagligt. Dessutom är cirka 80 procent av alla produkter av detta slag som vi köper i Sverige importerade och det betyder tyvärr ofta att de är djurtestade. Den största delen av det schampo, den tvål, de krämer, den tandkräm och det smink vi dagligen använder är med andra ord djurtestad.

Bilderna du ser här bredvid är till exempel tagna på ett franskt kontraktslaboratorium, det vill säga ett labb som utför djurförsök åt olika kunder. De är tagna i smyg av en representant för en fransk djurrättsorganisation. Att få lov att fotografera och filma på sådana här ställen hör nämligen till ovanligheterna, man vill ju inte gärna skylta med just den här sidan av kosmetika- och hygienproduktsindustrin. Det går inte att säga vilka företag som har köpt tester från just detta labb. Men det är ingen omöjlighet att det är ett företag vars produkter finns i affären där du brukar handla.

Vad är det för tester man gör på djuren då? Det är bland annat hud- och ögontester, det är allergitester, giftighetstester och fototoxicitetstester. Det alla tester har gemensamt är att de görs för att vi ska få ytterligare ett läppstift eller en solkräm att välja mellan - och att man avlivar djuren efter att testerna är slutförda.

Hur kan vi försvara att vi plågar och dödar för att testa en ny ingrediens till en hudkräm? Om vi inte kan försvara det borde vi försöka stoppa det.

Medan man på EU-nivå diskuterar och beslutar om det här med kosmetika och djurförsök, för att sedan riva upp beslutet och besluta på nytt, kan du som konsument vara med och påverka debatten i praktiken redan nu.

Låt inte din fåfänga döda. Välj bara produkter som inte är djurtestade.


Om författaren

Författare:
Pia Hall

Om artikeln

Publicerad: 24 apr 2001 09:39

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: