sourze.se

Patriarkatet avgör brott och straff

Det patriarkala systemet avgör fortfarande rättshanteringen i världen.

Inte alla är "fascinerade" av brott och straff. I alla fall inte så att man läser allt, ser allt, i detta ämne. Men det är klart, också den passive observerar. Särskilt när föredrag hålls i ämnet, när nya böcker beträffande ett visst fall aviseras och så vidare.

När det gäller brott är möjligen det som sker mot oskyldiga civila i krig eller brott mot kvinnor och barn i våra så kallade civiliserade samhällen det som eventuellt får mig att reagera.

Ofta nämns incestanklagelser som att vara "trendbrottslighet", eller att så många anmälningar sker mot våldsverkare, våldtäktsmän anses ibland också som "mode". Det är att göra det lätt för sig.

Man kan fördjupa sig i hur det så kallade styckmordsfallet utretts, bemötts, blötts, omskrivits. Där framgår tydligt vem som bestämmer. Hotfullt "undanber" sig några som helst misstankar mot det bestående, det vill säga patriarkatet. Och det är det många brott och straff det handlar om. Som trampat patriarkerna på tårna.

Somligt går för sig och bedöms milt eller också påhittas rent ut sagt omständigheter som ovederlagt bildar "argument" mot kvinnlig bevisföring, som på lika starka eller svaga grunder fråntas trovärdighet - av en enda anledning - den kommer från kvinnor.

Och sticker dessa upp lite, klappar man dem och stryker ett tag medhårs. Nota bene med förmaningen, att lägga av och sköta sig istället. Allt det där känns igen!

Argumentationen skulle även kunna "vinklas" på annat sätt, att visa mekanismerna och vad det handlar om egentligen.

Det finns verkligen "schatteringar" i rättshanteringen i Sverige och världen. Till exempel varför är statsmakten alltid så tyst och passiv om det gäller våld mot kvinnor och barn, här eller globalt. Man är flat att ta fram pengar som behövs för att bekämpa kvinno- och sexhandeln!Höga vederbörande kanske inblandade? Så är det bara. Därmed basta.

Och så är lagen, ingen ska här komma och mena nåt annat, kanske på egen hand utreda, eventuellt skriva böcker, särskilt inte kvinnor, då dj...ar.


Om författaren

Författare:
Hildegard Trinkies

Om artikeln

Publicerad: 20 apr 2001 16:11

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: