sourze.se

Inför direkt demokrati i Sverige!

Representativ demokrati är långt ifrån grundtanken om demokrati. Det är inte förrän vi själva får bestämma, i stället för de politiska partierna, som vi har riktig demokrati.

Jag har en önskan och vision. Det är att vi ska införa direkt demokrati i Sverige: en medborgare en röst.

Vart fjärde år röstar vi på partier som sedan använder vår röst till att driva igenom sin politik. Förutom en söndag vart fjärde år är det alltså inte vi själva som bestämmer i vår så kallade demokrati. Röstar vi på ett parti som inte får minst 4 procent av rösterna, så kommer vår stämma överhuvudtaget inte att höras. Ändrar vi oss mellan valen, får vi vänta till nästa. Ändrar partierna sin politik mellan valen, eller inte håller sina löften, får vi också vänta till nästa val. Vi som röstar har nästan ingen makt alls.

Representativ demokrati är långt ifrån grundtanken om demokrati. Det är inte förrän vi själva får bestämma, i stället för de politiska partierna, som vi har riktig demokrati.

Vad jag föreslår är att varje medborgare ska ges möjlighet att rösta i varje fråga som kommer upp i riksdagen. Det är fullt möjligt att genomföra detta i dag; vi har de tekniska resurserna. Låt varje människa rösta med hjälp av internet; har man inte någon dator, så erbjuds man möjlighet på en medborgarcentral.

Om vi dessutom behåller den representativa demokratin vid sidan av den direkta kommer vi att få ett heltäckande system. Är man inte intresserad av att sätta sig in i en speciell fråga, har man en representant i riksdagen som förespråkare.

Vinsterna med direkt demokrati är stora. Den största är naturligtvis den demokratiska vinsten genom att folket själva styr. Men det finns fler. Partistöden kan minskas. Vi medborgare får lära oss att själva ta ansvar för samhällsutvecklingen. Klyftan mellan politiker och väljare minskas. Valkostnaderna skulle sjunka till ett minimum; tekniken skulle göra valen mycket billigare.

Den enda anledningen till varför vi tidigare har haft representativ demokrati är att vi inte har haft praktiskt möjlighet till annan. När vi nu har det, inför direkt demokrati!


Om författaren

Författare:
Torbjörn Perttu

Om artikeln

Publicerad: 19 apr 2001 16:17

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: