sourze.se

Replik på inlägg av Margareta Winberg

Margareta Winberg och Ingela Thalén fortsätter den debatt de startade genom att kalla oss "abortmotståndare". Detta är bara ett försök att villa bort vår kritik mot den socialdemokratiska politiken.

Det är glädjande att statsråden Margareta Winberg och Ingela Thalén nu tar upp grundläggande ideologiska skillnader mellan våra respektive partier till debatt. Det var den sortens bemötande jag och Johnny Magnusson hade hoppats på, när vi presenterade vår rapport "Fria män - socialiserade kvinnor" i januari i år.

Feminismen och jämställdhetstanken började som en liberal rättighetstanke, i en tid när allmän och lika rösträtt inte var en självklarhet. Trots att verkligheten har förändrats på många sätt sedan dess förfäktar vi fortfarande den borgerligt liberala jämställdhetstanken - att alla individer är födda fria och skall ges samma möjligheter, rättigheter och skyldigheter, oavsett kön. Det är i ljuset av dessa tankar vi utformar vår politik.

Statsråden skriver "privatisering leder inte med någon automatik till högre löner, inte heller till ökad jämställdhet". Så är det tyvärr. Vore det så enkelt att uppnå jämställdhet tror jag väl att till och med systemkramande socialdemokrater vid det här laget hade avmonopoliserat den offentliga sektorn. Eller? Margareta Winberg har ju sagt att man inte kan avreglera den offentliga verksamheten, "för då har vi inte så mycket kvar att göra som politiker" i debatt med Gullan Lindblad 18/4 1996.

Statsråden skriver att det är dålig debatteknik att "använda jämställdhetspolitiken som förevändning för att rasera den offentliga välfärden". Jag anser att det är dålig politik att använda jämställdheten som förevändning för att systematisera och centralisera den enskilda människans liv under förevändningen att "mamma staten vet bäst".

En avmonopoliserad offentlig sektor är en del av den moderata politiken, det är helt sant. Vi vill dock inte avmonopolisera för att uppnå jämställdhet, utan för att uppnå frihet. Frihet för dem som arbetar inom den offentliga sektorn att kunna välja arbetsgivare och kunna påverka sina villkor. Frihet för kunniga professionella att kunna starta eget inom sitt verksamhetsområde. Frihet för den som söker vård och omsorg att själv kunna välja var, när och hur. Frihet leder i förlängningen också till jämställdhet - den som är fri att kunna påverka sin situation är också jämställd! Skillnaden i politisk frihet mellan kvinnor och män är en fundamental orättvisa. Olikheter i frihet är en viktig förklaring till olikheter i inkomst och status. Lösningen är inte att åter socialisera mansdominerade sektorer, utan att öka friheten för alla. Detta är det viktigaste steget mot jämställdhet mellan könen.

Statsråden kallar den moderata jämställdhetspolitiken för "tunn". Nu handlar den förvisso inte enbart om det som berördes i vår senaste rapport om behovet av att öppna kvinnodominerade verksamhetsfält för fler och nya aktörer. Men det är riktigt att vi moderater inte anser att politiska beslut löser alla problem på jämställdhetens område. Jag står för vår minimalistiska politik och en ideologi som vill begränsa politikens och politikers makt över den enskilda människan.


Om författaren

Författare:
Beatrice Ask

Om artikeln

Publicerad: 09 apr 2001 14:38

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: