sourze.se
Artikelbild

Konstkuppen som lurade medie-Sverige

Butter drar medie-Sverige vid näsan med årets intelligentaste konstkupp.

"Det Luleå-baserade kulturmagasinet Butter har utnämnts till Årets konstrookies år 2000. Priset är nyinstiftat och delas därför ut för första gången i år. Bakom utnämningen står Samfundet för främjande av ny konst och i juryn sitter författare, konstnärer, trummisar, journalister och teaterregissörer från hela Sverige."

Så började ett pressmeddelande som skickades till TT för två dagar sedan. Ett par timmar senare kablade den monopolbärande telegrambyrån ut nyheten till Sveriges alla medier, med nästan ordagrant samma formuleringar som i pressmeddelandet.

Dagens Nyheter, TV4 Norrbotten och ytterligare några medier hakade genast på, och snart började vi på Butter få gratulationssamtal från radio- och tv-stationer.

Några av dem som ringde ställde den fråga som TT aldrig bemödat sig att ställa innan de skickade ut nyheten. Nämligen:
- Vad är egentligen Samfundet för främjande av ny konst?
- Tja, svarade vi, Samfundet för främjande av ny konst är vår andra förening och består av i princip samma människor som Butter.

För att ta det hela från början:
Butter skapades en höstdag 2000 av mig och ytterligare fem författande och formgivande människor i Luleå. Vår enkla föresats var att skapa ypperlig konst samtidigt som vi öppnade för ett ökat ifrågasättande av konsten och, inte minst, journalistiken.

Trots att vi kallar oss kulturmagasin kommer vi enbart ut i tidningsform när inga andra uttrycksformer återstår. Vår åsikt är nämligen något så förlegat som att innehållet är överordnat mediet det förekommer i. Hittills har vi kommit ut med fem nummer - varav två har varit magasin, två attentat och ett en fest. I framtiden planerar vi att medverka i en konstutställning, sammanställa en novellsamling och möjligtvis uppträda på någon festival i sommar.

Det senaste numret, som alltså var nummer fem, bestod av pressmeddelandet till TT och den påföljande debatten.
Tanken bakom aktionen kan sammanfattas i det motto som Karl Marx en gång höll som sin ledstjärna: De omnibus dubitandum. Det vill säga, på svenska: Allt måste ifrågasättas.

Vår teori var att det mottot inte riktigt efterlevs i dagens medie-Sverige, och för att kolla om det stämde gav vi oss själva ett schysst pris och skickade ut den text vars inledning finns citerad här ovan. Tidningarnas Telegrambyrå nappade alltså på en gång och bemödade sig överhuvudtaget inte att göra ett enda samtal för att kontrollera historien om "årets konstrookies från Luleå".

Även bortsett från den något märkliga utmärkelsen, var pressmeddelandet fullt av luddiga formuleringar och osannolika uttalanden - som TT svalde med hull och hår.
När väl TT hade skickat ut nyheten blev den dessutom fakta för alla nyhetsredaktioner i hela landet. Vissa, som DN, publicerade TT-texten rakt av, andra valde att ringa oss först. Vi förklarade då genast att vi själva låg bakom utmärkelsen, och att vi visserligen ansåg oss vara värda den, men att huvudsyftet var ett annat. Vi ville helt enkelt bevisa att ingenting av det som står i de självutnämnda "objektiva" medierna går att lita på, eftersom allt - och givetvis inkluderar detta journalistiken, vilket endast idioter till journalister inte verkar fatta - i grund och botten är subjektivt.

På sätt och vis talade vi sanning i pressmeddelandet. Med viss ansträngning går det att hävda att allt som står där stämmer överens med verkligheten. Vi kan exempelvis säga att den jury som bestod av författare, teaterregissörer, journalister etcetera, finns på riktigt, i och med att vi som utgör Butter - och således även Samfundet för främjande av ny konst - är alla de sakerna.

Men människor i allmänhet uppfattade med all sannolikhet inte nyheten på det sättet. Och då går det endast att ana sig till hur mycket professionella mediemanipulatörer, som PR-byråer och liknande, lyckas lura oss varje dag.


Pressmeddelandet i sin helhet:

Butter "Årets konstrookies" 2000

Det Luleå-baserade kulturmagasinet Butter har utnämnts till "Årets konstrookies" år 2000. Priset är nyinstiftat och delas därför ut för första gången i år.
Bakom utnämningen står "Samfundet för främjande av ny konst" och i juryn sitter författare, konstnärer, trummisar, journalister och teaterregissörer från hela Sverige.
Förutom äran består priset av 20000 kronor, och vinnarna kommer även att föräras med ett temanummer i "Samfundet för främjande av ny konsts" månadsmagasin Samtiden.

Motiveringen lyder:
"För att ett fåtal unga människor har gått samman i en dynamisk konstellation och skapat någonting fullständigt unikt i konst-Sverige. Butter är provokativa, men aldrig för provokationens egen skull. De ställer gamla frågor på ett nytt sätt, och får oss att tänka över redan välkända begrepp: Vad är ett magasin? Vad är magasinet till för? Butter är konst som ifrågasätter konst, journalistik som ifrågasätter journalistik och politik som ifrågasätter politiken."

Det vinnande kulturmagasinet Butter består av Mattias Alkberg, Simon Andrén, Andreas Brännlund, Mikael Heinonen, Filippa Näslund och David Vikgren. Även om de kallar sig kulturmagasin är de alltså mer än bara ett magasin. Sedan starten i september i fjol har de kommit ut med, i tur och ordning, en tidning, en fest, ett attentat och ytterligare en tidning. I framtiden planeras bland annat en konstutställning, en revolutionär road-movie och - givetvis - ännu fler tidningar.

Eftersom Butter ser sig som ett kollektiv, och endast uttalar sig som ett sådant, får ni i händelse av intervjuintresse ta kontakt med dem via e-postadressen butter_no1yahoo.se. Där går det bra att antingen ställa frågor eller föreslå tid för intervju med samtliga medlemmar.

Annars kan ni använda de uttalanden som finns bifogade här nedan, och som uttalades spontant av medlemmarna när "Samfundet för främjande av ny konst" berättade om priset.

Vi gratulerar Butter och ser fram emot att ta del av deras spännande konstprojekt även fortsättningsvis.

Henrik S Berglund
Ordförande
Samfundet för främjande av ny konst


Kommentarer från Butter:
- Skitkul. Det här har vi väntat på länge, säger David Vikgren.

- Och jag tycker verkligen att vi är värda det här. Publiken har ingen aning om hur mycket arbete, vånda och själslig smärta det ligger bakom ett projekt som Butter. Det är som att dö och födas på nytt för varje verk som vi skapar, säger Mikael Heinonen.

- Jag är personligen rätt tveksam till priser, men det här verkar onekligen vara ett seriöst sådant. Förhoppningsvis är "Samfundet för främjande av ny konst" inte de sista att upptäcka Butter, säger Filippa Näslund.

- Det snackas så mycket om huruvida det går att tävla i konst eller inte, och visst, vi på Butter var också tveksamma förut. Men nu när vi har fått det här priset måste jag säga att det visst är möjligt. Och dessutom har vi nu fått bekräftat vad vi länge har misstänkt: att vi är bäst, säger Mattias Alkberg.

- Ni ska vi göra allt vi kan för att även fortsättningsvis behålla Butters främsta kännetecken: hög kvalitet. Det är inte minst de trogna fansen värda, säger Simon Andrén.

- Ja, vårt mål är att ta hem det här priset även nästa år. Och kanske några till, avslutar Andreas Brännlund illmarigt.


Om författaren

Författare:
Filippa Näslund

Om artikeln

Publicerad: 05 apr 2001 14:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: