sourze.se

"Men tjejer gillar väl inte hård musik?"

Hur många gånger har jag inte mötts av förvånade höjda ögonbryn när jag diskuterat musik med någon av det motsatta könet.

Vad är det för töntig fråga?! Jag förstår inte varför sådana saker verkligen kan leva vidare i huvudet på så många killar - och tjejer. Är det så att tjejer bara ska lyssna på fin och mysig musik som handlar om små söta hundar, sockervadd eller kärlek? Antingen det eller så kanske tjejer ska lyssna på pojkband såklart, för det gillar ju tjejer, för alla tjejers högsta dröm är ju att få gifta sig med en lagom kristen, mesig, popkille från Irland som sjunger om hur mycket han alltid älskat mig och att han aaaldrig någonsin skulle göra någonting för att såra mig, och never break my heart att han är oskuld också. Jag fattar ingenting!

Okej, att det säkert finns många tjejer som gillar sådan musik, varför? Därför att det kanske inte är bara deras eget fel men det tänker jag inte gå in på nu. Jag lyssnar inte på the shit och blir så trött på att få höra att jag lyssnar på konstig musik för att vara tjej. Vad är det för argument? Ska jag aldrig slippa ifrån mallen om vad jag borde göra eller tycka för att jag är tjej? Bah! Om en tjej vill lyssna på Boyzone så varsågod, men varför ska allt stoppas in i tjej och kill fack, det är ju så tråkigt! Om en kille lyssnar på Celine Dion eller Westlife är han helt sjuk i huvudet då? Jag ska väll erkänna att jag tycker att de som lyssnar på liknande musik har missat ganska mycket men det är ändå deras val och då är det Ok. Men vissa verkar aldrig förstå att de faktiskt har ett val! Tjejer kan lyssna på Slayer, jodå.

Killar blir kanske hjärntvättade med att de ska lyssna på farlig och tuff musik, texterna ska handlar om bilar och brudar och sprit. Det är sådär halvkul. Hur känner sig alla killar som inte vill eller kan identifiera sig med sådant? Vad händer med killar som inte vill läsa Slitz och lyssna på bara dumtuff musik eller gillar att käka chips och glo på fotboll och betygsätta alla brudar de ser till höger och vänster och titta på porr med grabbarna och tycka att det är tufft med tjejer som viker ut sig och säger att de tycker om att behaga män.

Jo, de känner sig missanpassade och fördummade såklart! Hur roligt kan det vara att vara kille och plötsligt upptäcka att man bara blivit lurad hela tiden, hur kul är det egentligen att känna sig dum? Varför kan vi inte bara få vara människor? Varför kan vi inte bara få göra våra val och leva våra liv som vi vill istället för att hela tiden jämföras av någon kontrollant vad som är normalt eller inte. Musik är för alla förresten, det är väl självklart!

Jag tycker det är sjukt att det finns så lite tjejer överallt, vart tar alla vägen? Låter de sig slås ner och sätta sig bakom kassa apparaten på ICA istället för att ta tag i sina drömmar om att bli rocknroll? Jag älskar musik, och jag älskar all sorts musik, allt från hårdrock till punkrock och jazz, jag gillar att diskutera musik och köpa musik och göra musik. Varför skulle jag veta mindre om diverse band bara för att jag är tjej?

Förväntar sig folk att jag ska hoppa runt och fnittra till "suck my lollipop" låten? Då lyssnar jag hellre på Bikini Kills "suck my left one". Det är inte alls svårt att förså saker bara man vill, jag tror inte att speciellt vissa killar vill inse att tjejer är precis lika bra som de, om inte bättre. Farliga tuffa tjejer är ett riktigt hot, och det känns skönt att vara ett hot. Var ett hot du också! Bryt alla mönster och kör hårt, våga köpa vilka skivor du vill utan låt titlar som får dig att kräkas!

"Sister sister where did we go wrong?
Tell me what the fuck were doing here
Why are all the boys acting strange?
Weve got to show them were worse than queer
SUCK MY LEFT ONE SUCK MY LEFT "


Om författaren

Författare:
Ingela Olsén

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2001 13:51

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: