sourze.se

Attityd först, revolution sedan

Så feminismen är uttjatad. Jaha. Jag ska ändå skriva en krönika om feminism. Om uttjatad feminism.

I dag har jag tröttnat på mackor. Det har inga speciellt djupgående konsekvenser, jag kommer bara sluta äta mackor. Men tänk om samhället var konstruerat så att mackor var det enda som fanns tillgängligt som mat? Skulle jag ge upp, inte orka bry mig och fortsätta äta mackor, eller försöka få variation på maten?

För att ta ett mer konkret exempel, på frågan vad folk tycker om jämställdhetskampen svarar de flesta; "visst är jag väl feminist, men... det är ju så uttjatat..." Undermedvetet är svaret "Vem orkar engagera sig egentligen, det är väl bra nu flickor? Räcker det inte så? Ni har ju så mycket, vad säger ni, vill ni ha MER?"

Min reaktion på detta, är ja, självklart vill vi ha mer! Revolutionen är över, dagens ungdom tror att suffragett är tygtaket på en riktigt snygg sportbil och kvinnor har ju faktiskt rösträtt, karriärmöjlighet och ett eget tjejprogram vid namn Silikon. Vad gnäller vi för egentligen? Om jämställdheten är mackor, är mackätaren de kvinnor som har tröttnat på kampen och anser att deras dagliga liv ändå är rätt jämställt. Nu är mackorna slut, alla har tröttnat på "kampen", och diskrimineringen breder sakta ut sig under ytan, omärkligt.

Själva ordet kamp, indikerar ju något jobbigt, nånting man aktivt måste ägna sig åt. Men saken är den att det fortfarande inte är ett jämställt samhälle, eftersom verkligheten ses ur ett manligt perspektiv. Det här är viktigt, så jag säger det igen: verkligheten ses ur ett manligt perspektiv. Miljöpartisten Lars Åhnström föreläste i min skola på Internationella Kvinnodagen, och släppte denna lilla bomb ner i mitt huvud. Jag avfärdade det först som feministdravel men senare fick jag mig några tankeställare.

Han påstod bland annat att om en man och kvinna är ute och går och möter en gemensam bekant, tilltalar bekanten alltid mannen. Har alltid ögonkontakt med mannen i paret och vänder sig till honom, oavsett om bekanten är en man eller kvinna.

Det är ju en tankeställare, varför är det så? Är det så? Åhnström hade upprepade gånger testat teorin, som visade sig stämma för honom. Naturligtvis tänker jag nu på det varje gång jag hamnar i en sådan situation, tack vare denna tankeställare. Så nu delar jag med mig den till er alla så ni kan hjälpa till att förändra verklighetssynen.

För vi får inte sluta ifrågasätta, undra, se igenom och försöka påverka. Det må låta maffigt och pompöst med halvnördiga ord som "kamp" och "feminism" men de är lika viktiga fortfarande, trots att orden är svartmålade. Vakna upp ur dvalan Sverige, den som får er att sitta som tysta får på tunnelbanan, var och en i sin egen värld, som gör att ni inte orkar engagera er, som gör att ni bläddrar förbi den här krönikan. Ett kritiskt tänkande är ett måste. Kom igen, trots att attityderna är det som är svårast att förändra, är det alltid det viktigaste. Utan att tänka rätt, kan människor inte förändra ett dugg.

Jag avslutar med en tankeställare som serverades av en elev i min kära skola Mediagymnasiet under frågestunden efter föreläsningen. Diskussionen gällde huruvida könsrollerna var fast rotade och oföränderliga eller inte. Eleven sade; det är klart att könsrollerna går att ändra på, titta bara på Photoshop, det gjordes ursprungligen för Mac, och nu används det nästan mest på PC...


Om författaren

Författare:
Kee Leong

Om artikeln

Publicerad: 04 apr 2001 09:37

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: