sourze.se
Artikelbild

McDonalds - nutidens slaveri

Folk som skriker, folk som spyr, folk som slåss. Så ser en helt vanlig natt ut på den omtalade "restaurangen" som de sa att vi skulle säga McDonalds...

När jag skulle flytta till en större lägenhet, var det en självklarhet att jag var tvungen att ha ett jobb så att jag skulle klara mig. Jag gick till arbetsförmedlingen och tittade under "jobb där utbildning ej krävs".

Jag sökte jobb på tre olika McDonalds i stan och fick jobb på alla tre, även att jag hade piercingar, neonblått hår och vägrade att börja jobba i köket som alla nybörjare annars gör. Då kan man snacka om att de är desperata efter folk...

Jag tog jobbet på en av McDonalds restauranger i Stockholms innerstad. Det skulle jag inte ha gjort med min erfarenhet som jag har idag, även om man har blivit starkare psykiskt och mer stresstålig.

Hur ser då jobbet på McDonalds ut?
Man har en arbetsuppgift, jag stod i kassan, och förutom det så ska man stå och hålla käften och ta all den skit folk öser över en.

Det ska bara ta 30 sekunder att servera en kund. Håller man inte tidsgränsen så hackar chefen på en. Man skulle alltid le även om man hade tårarna i halsen, som tur var så hade jag underbara arbetskamrater och vi stöttade och hjälpte varandra. Utan dem skulle jag aldrig ha klarat av att stanna i de fyra och en halv månad som jag jobbade där.

Arbetstiderna var hemska!
Jag jobbade kvällar/nätter både veckor och helger. Om man hade tur så fick man den sena rasten, då började jag klockan 19.00 och slutade klockan 05.00, det är 10 timmars jobb.

Så om man då hade sen rast så var den mellan klockan 22.00-23.00, sen ska man stå där fram till klockan 04.30, utan rast alls. Helst skulle man inte dricka något ens, de blev arga bara man skulle gå på toa!

Jag kommer ihåg en incident, då jag hade jobbat i fem och en halv timme utan rast. Jag skulle ta en cigg efter sista kunden och då kommer min skiftledare och säger: "Jag vill se dig här inne igen om senast 2 min!"

Jag sa: "Lilla gumman, jag vet inte om du är så insatt i ditt jobb, men McDonalds går under restaurangavtal och då får man inte jobba x antal timmar utan rast så jag kan anmäla er för detta som ni pysslar med..."

Då gjorde hon klart för mej att jag kunde ta en cigg i lugn och ro, det var ingen fara... "det var ju inte så jag menade"!

Lönen!
Jag hade 56 kronor i timmen OB, det ligger på cirka 11 kronor efter klockan 19.00 och på 23 kronor efter klockan 01.00.

Då hade jag ändå fyllt 18 år, tänk er vad de som inte var myndiga hade för lön... det är helt sjuk. För det jobbet vi fick göra och för all skit vi fick ta ska man fan ha 130 kronor i timmen OB!

Jag vet inte vad som var jobbigast, antingen det att man blev så jävla trackad av folk. Eller det att det var väldigt sällan cheferna stod på vår sida om det hände något. Jag tror mig ha hört en gång att jag jobbade på bra... EN gång! Man kände sig inte uppskattad alls.

Som anställd på McDonalds fick man inte prata med andra människor om vad man hade för lön. Vi fick äta för 55 kronor per dag, men de drog 28 kronor från lönen, för McDonalds ser sig inte ha råd med att ge arbetarna mat!

Personligen skulle jag hellre ställa mig i nätstrumpbyxor på Malmskillnadsgatan än gå tillbaka till det stället igen! Ändå så hade inte jag det värst, eftersom jag vägrade att göra en massa saker; som att torka spyor, stå i köket med mera...

Ett tips till er som har funderingar på att söka jobb där, gör det inte! Det är inte värt det som ni kommer att få stå ut med, lita på mig! Nu jobbar jag på 7-Eleven, det är så underbart bra, sök hellre dit, jag trivs mycket bättre!


Om författaren

Författare:
Gustav Strömgren

Om artikeln

Publicerad: 30 mar 2001 16:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: