sourze.se

Icke godkänt, Ingela Thalén!

Jag måste tyvärr ge dig bakläxa på det svar du gav. Du svarade inte på frågan:

"Hur motiverar regeringen en höjning av underhållsstödet i vårbudgeten?" Den skall väl naturligtvis vara relaterad till ökade kostnader för barnen och INTE till en försämrad privatekonomi för den ensamstående mamman.

Jag hoppas att vi är överens om det. För det är väl inte meningen att de underhållsskyldiga ska tjänstgöra som socialtjänstens förlängda arm? Det vi inte får glömma bort i det här sammanhanget är att Sverige är det land i Europa som det är dyrast att leva i, och att det har de högsta boendekostnaderna inom EU. Det påverkar i allra högsta grad boförälderns privatekonomi. Jag tror att du kan vara överens med mig om att det låter i överkant, att det skulle kosta mer än 14 091 kronor i månaden att försörja fyra barn för en familj med medelinkomst. För det är väl det vi ska utgå ifrån, och inte de ekonomiska villkor som ni statsråd har.

Om du tror att jag är "ute och cyklar" när jag ifrågasätter underhållsstödets storlek och de regler som gäller för den underhållsskyldige, så vill jag att du läser den information som finns på följande internetadress: Länk: forening.eiknes.net

Där kan du läsa om högstadieläraren Lars Fahlgren, hur hans ekonomi påverkas av att han blev underhållsskyldig för fyra barn. Läs också om de livsöden som finns beskrivna under namninsamlingen. Det är för mig obegripligt att den som tjänar 212 800 kronor per år och har underhåll för tre barn skall betala LIKA mycket som den som tjänar 305 600. Hur försvarar du det, Ingela?

Här får du ytterligare ett exempel på det orättvisa underhållsstöd som du som socialförsäkringsminister har ansvar för. Den som tjänar 250 000 kronor om året skall betala LIKA mycket som den som tjänar 375 000 om vederbörande har fyra barn. Tror ni att de underhållsskyldiga har OBEGRÄNSAT med pengar?

Inte utan orsak har de en skuld till staten på närmare 2 miljarder kronor. Den som inbillar sig att boföräldern sätter in ett eventuellt överskott på barnens konto, har för höga tankar om boföräldern. Ett uttalande av en elev vid komvux avslöjar sanningen: "Kasta ut karln, jag har aldrig haft det så bra ekonomiskt, sedan jag blev ensam med barnen. Nu kan jag köpa de kläder jag vill." Att Sverige har världens högsta skilsmässofrekvens och världsrekord i singelliv, kan ha sina naturliga förklaringar. Det finns anledning att tänka sig för både en och två gånger, innan man beslutar sig för att sätta ett barn till världen om man bor i Sverige. Orsakerna kan vara många till att det föds för lite barn. Det kanske inte bara beror på osäkra anställningar.


Om författaren

Författare:
Mona Lundin

Om artikeln

Publicerad: 29 mar 2001 16:40

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: