sourze.se
Artikelbild

Varför sparka konsulterna Ericsson?

Låt dem istället ta över informationsarbetet.

Kurt Hellström, Ericssons vd, har insett att företagets egna anställda i större utsträckning ska lära sig och överta jobb som inhyrda konsulter sköter i dag. Konsulter ska bytas ut med vårt eget folk på alla ställen där det är möjligt säger han och utlovar information kring den pågående omorganisationen.

Måhända är Hellströms nyvunna insikt nyttig för både företaget och anställda men på åtminstone ett område bör han kanske i stället anlita konsulter i ställer för egen personal. Han bör få hjälp från konsulter som kan ge både honom själv och Ericssons informationsavdelning nödvändig handledning i kontakten med media.

I dag finns det speciella PR-företag som ger effektiv informations och mediaträning. De framträdande som Ericssons informationsfolk hittills gjort, alltifrån branden i en fabrik utomlands till överlåtande av hela verksamheter till andra företag visar på ett övertygande och klart sätt att sådan konsulthjälp behövs. Man har underlåtit att informera i tid och anställda har varit helt ovetande om vad som pågår.

Nu upprepas det hela. Ericsson lägger locket på och den utannonserade direktsändningen från dagens stämma har inställts och ger fritt rum för rykten och spekulationer. Man hänvisar nu till ny rapport i april och det ryktas att då är det tjänstemännens tur. Mönstret kommer att upprepas, liksom vi i dagarna sett arbetare som varit anställda i 30 år och längre stå som levande frågetecken när de intervjuas om kommande varsel, kommer säkert tjänstemän stå lika frågande när de informeras om de nya varselplanerna.

Det är märkligt att dessa nya informationer kommer så snabbt och så oväntat. Nog bör väl ändå något ha framkommit under arbetets gång. Eller är de anställda så effektivt avstängda från all information att de tas på sängen igen nu när Ericssonledningen offentliggör planerna för nästa omorganisation i april ? Kanske är det snart dags att presentera ett helt nytt system för Ericssons information till anställda och media. Med andra ord låta den kunskap som finns hos utomstående PR och informationskonsulter komma till tals ?


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2001 14:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: