sourze.se

Kvinna och kvinna, man och häst

Homosexualitet och könsumgänge mellan människa och djur är samma sak.

Solen lyser ute. Det är vår. Snart så kommer bonden att släppa ut korna ur ladugården.

Tittade förstrött i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket. Från 1994. 1994. Jag var fjorton år då. Jag gick i sjuan och var kär i Krille. Bästa kompisen var kär i någon annan. En pojke. Såklart. Hon var kär i en pojke och det var jag också. Alla som var kära var det i någon av motsatt kön för inte kunde man väl vara kär i någon av samma. Vi visste vad homosexualitet var; ordet bög användes lika flitigt som fitta. Bög var man om man var dum i huvudet och pojke. Fitta var man om man var dum i huvudet och flicka. Så enkelt var det.

Nåväl.
Tittade som sagt förstrött i Svenska Akademiens ordlista över svenska språket. Från 1994. Kom att tänka på ett ord som jag hört i något sammanhang någon gång. Jag slog upp det och läste vad det betydde. Homosexualitet eller tidelag. Slog upp tidelag. Könsumgänge mellan människa och djur.

Jag har inget emot homosexualitet. Jag tycker att det är vackert med kärlek mellan två människor, oavsett om de är av samma kön eller inte.

Men könsumgänge mellan människa och djur... blää. Tidelag, ett ganska vackert ord för något så avskyvärt. Tidelag. Kossorna som snart ska ut ur ladugården för att det är vår. Tidelag. Uppblåsbart får som julklappsskämt. Man och häst. Kvinna och häst. Hund. Tidelag.

Tänker på Mobergs "Utvandrarna" och på Roberts kompis drängen som var anklagad för att ha haft sex med en ko eller kviga eller vad det var. Kompisen som följde med Robert till Amerika och dog i öknen.
Tidelag.

I ordlistan betyder sodomi homosexualitet eller tidelag. Som om det är samma sak. Är det samma sak? Man och man. Kvinna och kvinna. Man och häst. Kvinna och häst.

Och därute, utanför fönstret nästan, kommer bönderna snart att släppa ut korna på bete.

Bara en fundering över ett ord. Sodomi.


Om författaren

Författare:
Susanne Friberg

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2001 10:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: