sourze.se
Artikelbild

Expressens artikel är oseriös

Artikel om kommunens framtidsplaner blev kvinnoförnedrande.

Den 19 mars, i en stor uppslagen artikel över en och en halv sida med rubriken "Jag tycker bäst om tystlåtna män" beskriver Expressen den aktivitet som Pajala kommun bestämt sig för att genomföra i syfte att säkerställa det framtida arbetskraftsbehovet inom vård och omsorg i kommunen.

Precis som de flesta andra delarna av vårt land ser vi stora problem att kunna rekrytera tillräckligt många nya människor till kommunens verksamheter under de närmaste sju, åtta åren när 40-talisterna lämnar arbetsmarknaden för att gå i pension.

Det behov som kommer att finnas kan inte täckas av de människor som finns i Pajala kommun och för hela landets behov kommer inte Sveriges befolkning att räcka till utan vi ser att den enda möjligheten är att få människor från utlandet att bli intresserade att flytta hit.

Historiskt sett är det inget konstigt med det, dagens USA är ett resultat av immigration från hela världen och för vår del, fast i mindre skala har i Tornedalen efter andra världskriget varit mycket beroende av invandring från Finland.

Pajala kommuns avsikt och ambition är alltså inget annat än att få hit människor som har yrken som vi har brist på. Genom mångåriga kontakter med ryska vänorter och det faktum att Ryssland är granne med oss har vi blivit kända i Ryssland och därför har ett stort antal personer därifrån uttryckt önskemål om att få flytta hit, bland annat ett antal läkare, tandläkare och sjuksköterskor.

Det var det här Expressens artikel skulle beskriva men tyvärr orkade inte de två redaktörerna män i medelåldern hålla sig till det utan det de åstadkom var ungefär det man kan vänta sig av män i den åldern. En snaskigt kvinnoförnedrande artikel som handlade om något helt annat. Till och med programmet som kommunen planerar för det här besöket har de försökt göra om, så att det skall passa in med deras uppfattning om den ryska kvinnan.

I kommunens program finns varken "Myggsafari" eller träff med Pajala män på schemat. Det bryr sig inte Expressens journalister om utan det de vill förmedla är en bild av ryska kvinnor vars enda önskan i livet är att hitta en man, gärna tystlåten.


Om författaren

Författare:
Owe Pekkari

Om artikeln

Publicerad: 28 mar 2001 14:41

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: