sourze.se

Besvara kritiken, Thalén och Winberg!

Ministrarna Ingela Thalén och Margareta Winberg avfärdar på Sourze vår rapport "Fria män - socialiserade kvinnor" som "ett desperat försök att få uppmärksamhet".

Statsråden bemöter dock inte innehållet, utan väljer i stället att komma med halsbrytande, grundlösa anklagelser.

Att insinuera att moderata samlingspartiet tigande ger sitt stöd till extremt abortmotstånd är ett uselt grepp som knappt förtjänar att bemötas.

Vår inställning i abortfrågan finns tydligt redovisad i ett antal motioner till riksdagen, och skiljer sig inte väsentligen från regeringens. Vår rapport "Fria män - socialiserade kvinnor" behandlar inte frågan och det finns ingen anledning för statsråden att ta upp detta spår, annat än som en avledningsmanöver. Vår kritik av regeringens jämställdhetspolitik, med utgångspunkt från den svenska arbetsmarknaden kvarstår därför. Det är underligt att de svenska statsråden inte har intresse för verkligheten här hemma.

Statsråden menar att vår rapport inte innehåller några nyheter. Vår politik har inte något "bäst-före-datum"; allrahelst inte politiska krav som inte genomförts. Det är ett faktum att den könssegregerade arbetsmarknaden i Sverige kritiserats av EU-kommissionen.

Det är ett faktum att löneskillnader mellan kvinnor och män varit konstant sedan 1995, och att detta till stor del beror på den könssegregerade arbetsmarknaden. Det är ett faktum att kvinnor inom den offentliga sektorn har låga löner. Varför försöker socialdemokraterna förtiga detta?

Det är allvarliga problem som måste rättas till och aspekter som också andra länder bör få information om, samt möjlighet att reflektera över. Det gäller i synnerhet som problemen i hög grad är konsekvenser av den förda politiken. Vi har knappast något att vinna på att exportera svenska misstag.

Vi ifrågasätter inte att EU-mötet i Norrköping medförde ett positivt utbyte mellan kollegor från de olika medlemsstaterna. Det är helt naturligt att ordförandelandet får frågor och synpunkter om ett av de politikområden som prioriteras under ordförandehalvåret.

Vi ifrågasätter inte heller att Sverige för många EU-länder är ett föredöme i jämställdhetsfrågor - i jämförelse med många andra länder har vi en betydligt större grad av jämställdhet mellan könen. Men - och vi kommer att fortsätta att säga det - regeringens jämställdhetspolitik behöver synas i sömmarna.

Statsråden skriver att "vi kommer att kunna forma ett mer jämställt Europa med såväl fria kvinnor som fria män". Detta är bra. Vi stöder detta helhjärtat! Just därför vore det intressant att få statsrådens syn på den kritik som riktats mot Sverige från EU-håll.

Varför vill Ni inte bemöta vår kritik om att den arbetsmarknad, som de flesta yrkesverksamma kvinnor finns inom, fortfarande är obönhörligt, statligt reglerad? Varför vill Ni inte berätta för hur Ni bidrar till diskussionen om större frihet, och större rörlighet för de yrkeskategorier som idag finns inom den offentliga sektorn?

När statsråden Thalén och Winberg kan diskutera kvinnors arbetsmarknad på ett sakligt sätt, utan att komma med svepande anklagelser och löjliga angrepp, kan vi kanske - äntligen - få till stånd en vettig jämställdhetsdebatt. Vi ser fram emot det.

Medförfattare: Johnny Magnusson, partisekreterare m


Om författaren

Författare:
Beatrice Ask

Om artikeln

Publicerad: 27 mar 2001 15:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: