sourze.se
Artikelbild

Schengen gillar inte svartingar

Om Svea Rikes likgiltighet och statlig rasism.

Sverige är nu medlem i Schengen. Denna utopiska fristad där vi alla obehindrat kan vandra obehindrat. No limits, no boundaries. Tillsammans går vi hand i hand bland majsfält och alper och dricker folköl och sjunger italienska folkvisor. Europa blir ett. Ett rasistiskt och stängt kejsardöme.

Ty den bild vi får från våra kära folkvalda och högt uppsatta stämmer inte. Schengen är inte på några vis ett fredligt projekt konstruerat för oss européer för att vi ska kunna åka från land till land utan att visa upp vårt pass. Jag får inga gulliga tankar om ängar och blommor och frihetskänslor i mitt huvud när jag förstår vad Schengen egentligen handlar om. Jag känner mig endast äcklad och skakad av att vara medlem i denna konspiration.

Så, låt mig ge er den riktiga bilden av detta avtal. Schengen är rasistiskt. Avtalet innebär att människor som flyr sitt land nu redan vid Sveriges gränser krävs på identitetshandlingar och visum. Med denna ekvation följer ett problem; flyr man sitt land, kanske på grund av politiskt förtryck är inte det första som poppar upp i ens huvud "ja, vi söker upp de statliga myndigheter som förföljer oss och frågar dom snällt om visum innan vi ger oss av".

Det är ett Moment 22, de får inget visum, de flyr ändå, de har inget visum när de kommer till Sverige, de blir tillbaka tvingade till det de flydde från och ingenting är löst. En sådan politik kommer naturligtvis medföra en ökning vad gäller illegal smuggling, något politkerna själva förlorar på.

Schengen är även i full färd med att bygga upp ett enormt europeiskt register där 30 000 datorer sitter inkopplade i ett nätverk. Här kommer brottslingar och misstänkta brottslingar registreras. Här finns en även en kategori som lyder: folk som kan tänkas känna en brottsling. Alltså, ett register där människor som inte är dömda för någonting olagligt, men är misstänkta för brott eller känner någon som kan tänkas gjort något brottsligt registreras. Vad hände med "du är oskyldig tills motsatsen är bevisad" och varför känns detta så kusligt igen. Det känns väldigt 50-tal och väldigt amerikansk förföljelse av kommunister.

Paralleller till 30- och 40-talets nazityskland kan även dras det blir bara bättre och bättre, eller hur för nu när vi med i Schengen har du skyldighet att kunna stärka din identitet när helst farbror polisen önskar. Och då känns det ju som att tant Elda med sin päls av klubbad säl med tillhörande hatt, vandrandes längs Östermalms vackra kvarter inte kommer att bli en av dom vanligt återkommande objekterna som stoppas. Däremot kommer nog din svarte, dock sill- och snapssvenske, vän Ahmed att bli en uppskattad människa att stoppa. Så synd blir det då om han glömt sina identitetshandlingar hemma, då blir han nog sen till er träff, för han tvingas följa med till polisstationen.

Vi är medlem i Schengen nu och jag vet inte om jag ska gråta eller endast förbli otroligt arg. "Konventionen mot intolerans" hölls för ett tag sen i Stockholm och där satt politikerna och skröt om hur otroligt intoleranta de är mot rasism. Hur oacceptabelt det är att vi har en sån utbredd rasism i Europa. Jag undrar hur dom har mage att sitta där och bräka samtidigt som dom för en politik som är allt annat än "intolerant". Som slutsats vill jag bara säga att jag hoppas att någon har fått upp ögonen för vad Schengen egentligen handlar om och hur rasistisk och kapitalistisk den politik som förs är.

Schengen är till för dom rika och mäktiga, ingen annan.


Om författaren

Författare:
Lina-Maria Larsson

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2001 17:08

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: