sourze.se

Harry Potter - de ondas språkrör?

Är Harry Potter en ond kraft som vill gör unga människor till mördare?

Göteborgs-Posten ställer sig frågan om Harry Potter-böckerna är lämpliga för barn. Och en som verkligen tagit ställning mot Harry Potter är en präst från Vänersborg vid namn Anders Lindström.

I sin insändare GP 010322 skriver han om hur Bibeln varnar för magi, trolldom, häxkraft, besvärjelser och spådomar. Eftersom alla dessa ingredienser finns i Harry Potter-böckerna gör han liknelsen att föräldrarna, aningslöst, öppnar upp en ond värld för sina barn. "Magi är inte gott utan härrör från demoniska krafter", skriver han.

Sedan gör han den oförstående kopplingen mellan Harry Potter och morden i de amerikanska skolorna som skett de senaste åren, vilket han härleder till det ockulta. Han avslutar sin insändare med att fråga sig varför man inte kan påverka barnen med något äkta och riktigt, det vill säga Jesus och Gud, istället för den övernaturliga verklighet som beskrivs i Harry Potter-böckerna; "Jesus är en mycket bättre förebild än Harry!"

Om jag har fattat Harry Potter rätt - efter att ha läst de två första böckerna tillsammans med min son - så är det en saga som är skriven utifrån, och vill stimulera, en livlig fantasi. Jag kan konstatera att det är den livliga fantasin som gör att hela familjen uppskattar Harry Potter så mycket som vi gör. Kampen mellan det onda och det goda finns också där som en självklar ingrediens, vilket den gör i nästan alla sagor.

Det verkar vara just bristen på fantasi som Anders Lindström ger uttryck för. Eller när jag tänker efter så måste han besitta en hel del fantasi eftersom han kan göra kopplingen mellan Harry Potter och morden på skolorna i USA och att han själv ägnar sitt liv åt att följa en av världshistoriens mest uppmärksammade sagor, som innehåller flygande änglar, hav som delar sig och mat som faller från skyn; Bibeln.

I en förlängd tanke kan jag inte låta bli att tolka hans rädsla för "Harry Potter-fenomenet" som ett försök att hitta orsaken till det onda i samhället. Skulle han läsa sin bibliska historia skulle han finna en gemensam nämnare; söndertrasandet av flertalet kulturer med blod, förtryck och våld som självklara inslag.

Det är inget fel i att ha Bibeln som ett rättesnöre i livet, det är heller inget fel att ge uttryck för sina åsikter, men när en saga som Harry Potter får stå modell för en ockultism som har som enda syfte att göra unga människor till mördare, får det inte passera oemotsagt.

Sedan kan jag inte låta bli att göra kopplingen - även om den må vara oförstående för vissa - mellan orsaken till att kyrkan tappar medlemmar och inte lyckas locka så många unga människor till sig och det som är kärnan i Anders Lindströms insändare. Att se på världen ur ett så begränsat perspektiv, som prästen från Vänersborg ger uttryck för, kommer ofrånkomligen leda till att man målar in sig i ett hörn bestående av misstolkningar, rädsla och inskränkthet.

Jesus är säkert en väldigt bra förebild, eftersom han förespråkade kärlek, medmänsklighet och ödmjukhet, men att motpolen till det skulle heta Harry Potter måste vara ett skämt.

Vad blir nästa steg? Att förbjuda Pelle Svanslös eftersom det måste vara en ond kraft som får katter att tala?

Det skulle vara intressant att höra Anders Lindströms svar på det här inlägget.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 26 mar 2001 16:59

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: