sourze.se
Artikelbild

Kroppar, kroppar, kroppar

Köp inte den förvanskade bild av kroppen som vi ständigt utsätts för.

Det har väl inte kunnat undgå någon att vi lever i en kroppsfixerad tid.

Dessvärre är den kroppsbild vi hela tiden exponeras inför genom reklam-, musikvideo-, film- och modebranschen en förvanskad bild av något vi alla äger. För att inte tala om alla de amerikanska pratshower som har gjort profit på kroppen som en ytlig produkt där bröststorlek och rutor på magen skattas som den högst rankade handelsvaran.

Kroppen blir en konsumtionsprodukt, som lämnar efter sig människor som förnekar sin kropp eller går omkring i tillvaron med kroppen som ett stort ok, och det mesta av tid, pengar och energi går åt att försöka passa in i denna förvrängda uppfattning. Det är sant att det kan finnas flera komplexa orsaker till förnekandet av sin egen kropp, men en bidragande orsak är utan tvekan den uppfattning vi tilldelas.

Egentligen borde all denna kroppsfixering vara bra om det inte hade varit för det faktum att istället för att fokusera på att skapa en funktionell kropp så försöker vi skapa en kropp som stämmer överens med ett skönhetsideal som få människor mår bra av att följa och nästan ingen lyckas leva upp till.

En sund kroppsfixering är att förstå att vår kropp är en sinnrik konstruktion som hela tiden ger oss de signaler vi behöver för att må bra. Det är också en kunskap om hur vi själva kan skapa en funktionell kropp i vilken vi trivs och känner frihet i att äga. Det finns flera faktorer som hör samman med en funktionell kropp; vad vi äter, hur vi rör på oss, vad vi utsätter oss för och hur vi tänker och hur vi förhåller oss till vår kropp.

Det mest paradoxala i jakten efter den perfekta kroppen - vilket som sagt borde vara strävan efter den funktionella kroppen - är att det finns så mycket motstridiga uppfattningar om hur vi ska nå fram till den.

Experter, forskare och hälsoprofeter står oftast för en sund utveckling där vi kan lära oss att leva i en funktionell kropp, men samtidigt vill de lika ofta föra fram sina slutsatser som den enda sanningen. Den industri som kroppen är - och de pengar de omsätter - när det gäller att finna något slags skönhetsideal är något som hälsoprofeter och experter utnyttjar i lika hög grad.

Egentligen behöver vi bara gå till oss själva; "Gör det du mår bra av", brukar vara en god inställning, det är över- och underdrifter åt olika håll som ställer till det för oss och skapar obalans. Och om vi anser att vi behöver hjälp kan vi använda oss av den, istället för att låta oss styras av alla dessa specialister.

Jag vill understryka att jag inte vill utnämna mig själv till den som funnit sanningen, och inte heller att jag alltid förhåller mig till min egen kropp på ett gynnsamt sätt. Stundtals stressar jag, äter fel och rör mig för lite, men jag står ändå fast vid att jag är expert när det gäller min egen kropp. Jag har också lärt mig att uppskatta min kropp som en del av mig, även om den inte lever upp till marknadens skönhetsideal.

Och en sak vet jag säkert; varje gång jag gör något som inte är bra skickar kroppen tydliga signaler till mig och klarheten i dessa signaler är omöjliga att undgå.

Jag skulle vilja uppmana var och en att se sig själv som expert på sin egen kropp. Det är vägen till att uppnå en funktionell kropp. Och framförallt skulle jag vilja uppmana alla att inte köpa den förvanskade bild av kroppen som vi ständigt utsätts för.

En kropp är vacker, på samma sätt som naturens mångfald är vacker, oavsett form, storlek eller ålder. Det kan inga experter eller trendskapare ta ifrån oss.


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2001 10:01

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: