sourze.se
Artikelbild

Konstens nakna kvinnor

- Kvinnokroppen är ett centralt motiv i konsthistorien. Ändå talar konstvetare bara om linjer, färgsättning och så vidare...

... och inte alls om vad betraktaren var tänkt att uppfatta eller vad som händer med kvinnokroppen i konsten. Det är brist på reflexion i den kurslitteratur som finns i konstvetenskap, anser Katrin Holmqvist Sten, doktorand på Institutionen för konstvetenskap vid Umeå universitet.

- Vi måste skriva om konstvetenskapens kanon, säger hon. Därmed utmanar Katrin Holmqvist Sten den traditionella konstvetenskapen som hon och många andra upplever som väldigt konservativ och traditionsbunden. Hon tycker att det är dags att vi börjar tala om vad som händer med kvinnokroppen i konsten.

Katrin Holmqvist Sten föreläste i förra veckan på en konferens om genusperspektiv i forskning och undervisning. Arrangörer var Umeå universitet, Jämställdhetskommittén och Kvinnovetenskapligt forum. Syftet med konferensen var att inspirera och stimulera till diskussion bland forskare, doktorander och lärare som intresserat sig för genusperspektiv. Genusforskning innebär bland annat att man undersöker mäns och kvinnors relation till varandra och till samhället. Det innebär också att man lyfter fram könsaspekten i olika forskningsprojekt. Genusforskning är numera ett av Umeå universitets profilområden.

Kritiserar reklam, men inte konst

- Det är märkligt hur vi konstvetare fördömer och analyserar reklamens bildspråk på kafferasterna, utan att sedan reflektera kring hur kvinnokroppen framställs i konsten, tycker Katrin Holmqvist Sten. Inte heller studenterna verkar reagera i någon större utsträckning, trots att de ofta förkastar reklamens bildspråk. Men nu vill alltså Katrin Holmqvist Sten sätta konstens syn på kvinnokroppen i fokus och analysera inte bara det estetiska utförandet utan också den tid och det sammanhang då konstverket skapades.

Naken man inte erotisk

- Nakenheten kan framträda på olika sätt. När vi ser nakna män i konsten är det ofta i form av antika skulpturer. Där är det den ideala manskroppen som framträder, inte den erotiska, berättar Katrin Holmqvist Sten. Även Jesusbarnet syns ofta naket och det är ju knappast en erotisk nakenhet som syns då, fortsätter hon och konstaterar att avbildningen av den manliga kroppen inte verkar vara påverkad av konjunktursvängningar. Den kvinnliga däremot är väldigt känslig för olika tidsperioders uppfattningar.

Naken kvinna ofta erotisk

- Först avbildades kvinnokroppen som fruktbarhetssymbol. Sedan kom antiken och då symboliserade den skönhet. Under medeltiden var den kvinnliga kroppen förknippad med synd och skam och under renässansen var den syndig i det offentliga, men lustfylld i det privata. Under modernismen återuppväcktes kvinnans lust, berättar Katrin Holmqvist Sten.

Hon påpekar att det trots de olika tidsepokernas skilda ideal faktiskt funnits en likhet genom konsthistorien. Det är att kvinnokroppen blivit en symbol för konsten.

- Det finns en uppfattning om att det är först om man kan avbilda en naken kvinna som man kan vara en stor konstnär, berättar Katrin Holmqvist Sten.

Prostituerad eller äkta maka

För att illustrera hur viktig tidsperioden och omgivningen är för förståelsen av ett konstverk analyserar hon renässansverket Venus av Urbino från 1538. Den föreställer en naken kvinna som ligger utsträckt på en obäddad säng. Hon höjer huvudet och möter betraktarens blick samtidigt som hon håller ena handen över sitt nakna kön. De flesta har uppfattat det som att Venus var en prostituerad favoritälskarinna till Hertigen av Urbino. Katrin Holmqvist Sten däremot är övertygad om att det är en bröllopsbild.

Symboler avslöjar

Genom att analysera konstverkets symbolspråk påpekar Katrin en del viktiga detaljer. Exempelvis ligger en hund och sover lugnt och stilla invid sängen. Den tror hon symboliserar den trofasta, äkta maken. Dessutom ser man i bakgrunden två kvinnor som hjälps åt att plocka fram saker ur brudkistor. Innan 1500-talet målade man nakenakter i brudkistorna för att symbolisera äktenskapet. Vid tiden då Venus av Urbino skapades hade precis den sortens konst flyttats från brudkistorna och in i sängkammaren.

Att Venus täcker sitt kön med handen har tolkats som att hon smeker sig själv. En så syndig handling har ytterligare stärkt uppfattningen att hon var prostituerad. Men Katrin Holmqvist Sten tolkar det annorlunda.

- Under den här tiden var det inte fel för en kvinna att smeka sig själv inom äktenskapet, eftersom det ansågs kunna bidra till att det blev barn, berättar hon.

Endast maken får titta

Att så många uppfattat Venus som prostituerad tror Katrin Holmqvist Sten beror dels på hennes blick och dels på ett senare konstverk. Att hon möter betraktaren med blicken var någonting nytt. Så gjorde inte anständiga kvinnor vid den här tiden. Tolkningen förändras, menar Katrin Holmqvist Sten, om man istället tänker sig att målningen hänger i privat miljö och att det endast var den äkta mannen som skulle titta på henne.

- Vi måste komma ihåg att många av nakenbilderna från renässansen och framåt aldrig var tillgängliga för kvinnor. Det var ofta en manlig konstnär och en manlig köpare och de fungerade mer som pornografi egentligen, berättar hon.

Känd prostituerad

1863 målar Manet Olympia, en känd prostituerad kvinna från Paris på ett sätt som påminner väldigt mycket om Venus av Urbino. Hon intar exakt samma pose som Venus, möter betraktarens blick och döljer sitt nakna kön precis som Venus. Skillnaden är att vi i det senare fallet vet att det verkligen rör sig om en prostituerad.

- På det här sättet har tolkningen av Olympia påverkat tolkningen av Venus och tvärtom utan att man brytt sig om att analysera deras skillnad i tid och samhällsklimat. Det enda man diskuterat kring Olympia är Manets färgsättning och inspiration från japansk konst, avslutar Katrin Holmqvist Sten och hoppas att konstvetenskapen kommer att omvärdera många traditionella tolkningar.


Om författaren

Författare:
Anna Norberg

Om artikeln

Publicerad: 23 mar 2001 17:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: