sourze.se

Tala klarspråk

Alla pratar om att skapa en bättre värld, men vad menar man egentligen?

I Sourze-artikeln "En motståndsrörelse mot utveckling" får Johan Norberg det att låta som om kapitalismens mål var att bringa lycka och välstånd till alla människor. Han försöker åtminstonde ge sken av detta med sina siffror och sin statistik. Men det finns mycket som dessa siffror inte berättar, till exempel att klyftorna mellan rika och fattiga ökat avsevärt, för även om de riktigt fattiga har det lite bättre idag, så har de rikas förmögenheter växt desto mer.

Attac är inte emot globalisering eller utveckling i sig, man vill bara förändra den globalisering och utveckling som sker idag. Inte så radikalt egentligen.

Frihandel handlar inte om att ge u-länderna bättre möjligheter att exportera sina varor, eftersom det sker på helt olika villkor gentemot i-länderna. Attac vill bland annat förbättra u-ländernas villkor, så att man slipper agera underbetald arbetskraft åt i-länderna.

Självklart skrämmer det här skiten ur en massa storföretag, som bygger hela sin vinstidé på att anlita billig arbetskraft i u-länderna, där man inte har råd att tacka nej eller strejka för bättre löner. För det är ju detta som är kärnan i kapitalismen, att öka vinsten, be till pengaguden, bränna humanismen på bål och dansa till kassaklirret.

Nyliberaler som påstår att dom vill förbättra världen, även för dom fattiga, är antingen lögnare eller så dumma att dom verkligen tror på vad säger. Antagligen är det väl dock så att en bättre värld ur deras synvinkel enbart inkluderar ett fåtal, dom som kan "förverkliga sig själva" som det ju så fint brukar heta. Resten skiter man högaktligen i.


Om författaren

Författare:
Leonard Palmestål

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2001 16:24

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: