sourze.se

Sluta lajva dig!

Vad är lajv? frågade en kompis mig en gång. Jag svarade.

Att lajva är när vuxna människor klär ut sig i till exempel
medeltidsdräkter och springer runt och jagar varandra i skogen, pratar på ett gammaldags språk och äter gammeldags mat. Man kan säga att det är en naturlig fortsättning för dem som spelade rollspel på högstadiet.

Oftast var det killar som inte hade så många tjejer, hade dålig hy och lyssnade på industrisynth eller symfonirock. Vuxenserier typ Pox och Epix var också populära i dessa kretsar.

Ett tydligt släktskap finns till dagens "Cirque Noveau" i Frankrike som i Sverige har en avstickare i Cirkus Cirkör, som egentligen är en förlängning på det märkliga 80-talet i fransk film med titlar som Diva och Betty blue. Alla med en galen underton, obegripliga dialoger och mystiska personporträtt.

Mystik och sensualism är alltså den röda tråden. Precis som hos surrealisterna på 20-talet och hos romantikerna i slutet på 1800-talet. En ådra som tyvärr är alltför frånvarande i dagens eftermodernistiska kulturklimat.

Det har helt enkelt blivit för pinsamt att göra bort sig.


Om författaren

Författare:
Fredrik Stenberg

Om artikeln

Publicerad: 22 mar 2001 15:34

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: