sourze.se
Artikelbild

Frihet åt studenterna, tack!

Var går gränsen för vilka föreningar som ska få tvångsansluta medlemmar?

Den student som inte betalar medlemsavgift till studentkåren har enligt lag inte rätt att skriva tentor vid högskolor och universitet här i Sverige. Som universitetsstuderande är jag alltså tvungen att betala medlemsavgift till kåren vare sig jag vill eller inte.

I Sverige råder åsiktsfrihet och föreningsfrihet vilket betyder att vi kan gå samman i föreningar för att starkare kunna hävda våra åsikter. Denna föreningsfrihet borde dock även innebära att vi har rätt att välja om vi inte vill bli medlemmar i vissa föreningar. Staten kör över grundlagen genom att tvinga studenter att vara medlemmar i kåren. Genom att hota med tentamensförbud tvingas studenterna att betala cirka 300 kronor till kåren varje termin.

Thomas Östros s skrev 1994/95 en motion där han föreslog att kårobligatoriet skulle avskaffas. Han skrev att det principiellt är fel att tvinga någon till medlemsskap i en organisation och att han anser att kårobligatoriet bör avskaffas. Nu har Thomas Östros blivit utbildningsminister och tyvärr glömt vad han föreslog en gång i tiden. Han passade på att byta ståndpunkt samtidigt som han bytte jobb...

Studentkåren menar att det inte bara är en plikt eller en skyldighet att vara medlem i studentkåren utan att det även berättigar en hel del förmåner och rättigheter. Som medlem i kåren kan man besöka kårhuset där man bland annat kan plugga, fika och festa. Ens kåravgift går även till högskolans studentpräst som man kan besöka om man vill...

Även om man väljer att inte nyttja dessa så kallade förmåner måste man betala för det. 300 kronor per termin låter kanske inte så mycket men studerar man i fyra år blir det nästan 2500 kronor!

Studentkåren är inte en organisation som alla studenter vill stödja. Studenter är inte något kollektiv utan enskilda individer med enskilda åsikter och det är fel att med tentamensförbjud tvingas in i en förening. Vi i Moderata Ungdomsförbundet undrar var gränsen går för vilka föreningar som ska få tvångsansluta medlemmar?


Om författaren

Författare:
Irena Busic

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2001 15:53

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: