sourze.se

Att raka eller inte raka...

Kan jämlikhet hänga på en rakhyvel?

Inte helt sällan kommer ämnet rakning upp i jämlikhetsdebatten. En ganska fånig diskussion som jag fånigt nog inte kan låta bli att kommentera. Är det ett sjukt ideal framtvingat av mannen som får en kvinna att raka benen och under armarna, i många fall också sitt kön?

Absolut skulle många svara. Jag är inte så säker. Raka sig under armarna är fräscht, jag gör det själv och trivs utmärkt med det. Benen rakar man bland annat för att framhäva dem.

Det finns dessutom som med könsrakning en annan mycket viktigare anledning. Det handlar så klart om sex. Om man som jag tycker att hår är avtändande ser man hellre att ens flickvän är rakad än inte. Samma sak lär kvinnor som inte gillar hår önska av sina män. Att själv vara rakad känns behagligt och lite erotiskt.

Jag ser inte riktigt hur det skulle handla om ett ideal som mannen har skapat. Det är snarare kvinnans frigörelse som gör att hon både rakar sig själv och kräver att hennes man också gör det. Vidare undrar jag över en sak. Hur många kvinnor är det som gillar helskägg? Den aspekten pratar man aldrig om. I stort sätt alla män rakar ansiktet helt eller delvis varje dag. De flesta kvinnor finner skägg väldigt oattraktivt. Det är en självklarhet att män ska raka sitt ansikte. Varför kan det då inte vara själklart att kvinnor rakar benen?

Att sluta raka sina ben i protest mot mannen är helt missriktat. Det är givetvis helt OK men det är bättre om man gör det för att man vill ha hår på benen och inte för att ta ställning. Det finns människor av båda könen som gillar hår både här och där och därför är rakning och hårighet ingen jämlikhetsfråga. Det handlar helt enkelt om vad man gillar. Det är ett individuellt beslut och har ingenting med könsroller att göra.

Jag rekommenderar en trimmer för att avlägsna större delen av hårväxten, sedan ett behagligt rakskum och för att orsaka minst skada som nybörjare dra hyveln medhårs. Rafsa inte! Risk för utslag. Några bestämda men försiktiga drag räcker. Ha det så trevligt!


Om författaren

Författare:
László Hágó

Om artikeln

Publicerad: 21 mar 2001 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: