sourze.se

Är väktare misslyckade poliser?

Har ALLA svarta rytmen i blodet, är ALLA blondiner blåsta och ALLA väktare misslyckade poliser?

Svaret är ganska enkelt: NEJ!

De som mot förmodan skulle svara ja på denna fråga är okunniga och fördomsfulla, men också avundsjuka människor med dålig självkänsla.

Är alla väktare misslyckade poliser? Det är nog inte omöjligt att det finns väktare som har velat bli poliser men har av någon anledning inte blivit antagna. Det finns säkert de som är osäkra på om de verkligen vill bli poliser och vill inte offra tre och ett halvt år på polishögskolan för att sedan komma fram till att de har valt fel yrke. Så de söker sig till bevakningsbranschen i tron om att det är samma sak, fast enklare och kortare, då utbildningen är ca tre veckor lång.

Men det är ej samma sak!

Kanske förutom att väktare har samma rättsskydd som en polis, man straffas hårdare om man misshandlar en väktare än en "vanlig" person.

I början var det roligt att jobba som väktare, jag gillade mitt jobb. Det var fritt och rörligt, jag fick chansen att träffa människor och hjälpa människor. Trodde jag. När man som väktare försöker hjälpa människor en löningshelg kan det sluta illa...

Ofta ser vi en kraftigt berusad slipsnisse i medelåldern, på sin väg hem från krogen, vingla fram på perrongen med cigg i mungipan och öl i handen. Vi märker att mannen håller sig lite för nära spåret och kan ramla ner. Det vore fel att blunda, som civil menar jag såklart. Självklart går vi fram till mannen och frågar hur det står till. Vi får ett otydligt svar. Vi frågar om mannen är medveten om att det är förbjudet att förtära alkohol på allmän plats. Han säger att han betalar skatt och att vi har ingen rätt att "antasta" honom. Vi ber honom lämna SL:s område, men han vägrar och blir bara mer irriterad och hotfull.

Ska vi släppa honom och riskera att han skadar sig och kanske någon annan? Nej, vi omhändertar honom och inväntar polis. Detta gör vi enligt LoB lagen det är en lag om berusningsmedel, där man får tillkalla polis om personen är en fara för sig själv/allmänheten.

Då börjar han bråka och slåss och går det till en överdrift tvingas vi att använda våld. Dock endast som självförsvar Folk lägger sig i och kritiserar, utan att ha sett händelseförloppet. Det framstår som att det är vi, väktare, som gör fel.

Medierna skrev mycket om oss, vi var anabola monster, misslyckade poliser, våldsbenägna. Vi visste att vår o-tur skulle komma. Inte för att vi förtjänade det utan att vi var på tur. Dåliga läkare, skjutglada poliser och nu vi, våldsamma vakter. Det finns säkert dåliga läkare, skjutglada poliser och våldsamma vakter. Inom alla grupper finns det rötägg, en liten del av ruttna ägg som får hela hönshuset att stinka. Rötäggen måste bort och alla måste rentvå sig, men det tar ändå ett tag innan stanken försvinner. Om den nu gör det...

Väktarjobbet är ett otacksamt jobb många gånger och media gör det inte lättare för oss. Jag gillade jobbet trots allt skit, det finns faktiskt människor som drar en lättnande suck när vi dyker upp. Och det är ju det som är meningen.

Människor vågar inte åka tunnelbana på grund av att de är rädda för exempelvisst ungdomsgäng. Men det är ju därför vi finns, vi är där för att hjälpa till och skapa trygghet. Inte för att skrämma folk.

Väktare behövs, rötägg undanbedes.


Om författaren

Författare:
David Johansen

Om artikeln

Publicerad: 19 mar 2001 16:10

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: