sourze.se

EU-avgiften till tredje världen

Detta är ett bidrag i skrivtävlingen "Om jag var statsminister för en dag".

Tillåt er att för en stund tänka att statsministern var Sveriges mäktigaste man. Att han bestämde vad han vill när han vill, tänk er också att JAG var statsminister för en dag.

Det finns massor av saker jag skulle vilja förbättra och förändra. Men på grund av tidspressen skulle jag bara ägna mig åt de allra viktigaste frågorna.

Det första jag skulle göra är att gå ut ur EU. Jag menar, vad har EU gjort för oss? Krävt en enorm medlemsavgift, bara för att bestämma att vi inte får äta de jordgubbar vi vill. Nej, vi skippar EU och ger den tilltänkta medlemsavgiften till tredje världen. När vi ändå håller på kan vi höja biståndet ytterligare, genom att ta pengarna från den tilltänkta bredbandsutbyggnaden. Det är ju fånigt att vi skall ha snabbt internet, när det finns människor som inte får mat.

Jag skulle sedan införa en form av Robin Hood-skatt, dock helt individuell istället för mellan kommunerna. Den skulle innebära en chockhöjning av skatter för höginkomsttagare. De ökade skatteintäkterna skulle sedan gå till bättre behövande, så som pensionärer och ensamstående föräldrar.

Aktiemarknaden skulle jag förbjuda. Företags vinster skall gå till anställda, inte till några pampar som köpt in sig i företaget. Detta skulle hursomhelst innebära att företag skulle få svårare att skaffa kapital, vilket skulle avhjälpas med höjda bidrag.

Sedan skulle jag äta lunch. Någonting gott och statsministeraktigt.

Efter lunch skulle jag förbjuda all privatisering av allmännyttan, avsätta kungen och lägga tillbaka skolan och sjukvården helt på statens ansvar. Sedan skulle jag bryta allt samarbete med USA, med motiveringen: "Vi kan inte vara bästa vänner med ett land som avrättar sextonåringar och ger fjortonåringar livstid. Vi kan inte vara bästa vänner med ett land som har miljoner fattiga och inte gör någonting åt det. Vi kan inte respektera ett land med en ledare som säger: största delen av vår export kommer från utlandet´."

Folk i allmänhet, och rika pampar som lever på räntor i synnerhet, skulle vid det här laget att vara ganska trötta på mig. Jag skulle nog inte hinna eller orka med fler förändringar den dagen. Därför skulle jag avgå och gå och lägga mig, för att nästa morgon vakna upp i ett bättre land... förhoppningsvis.


Om författaren

Författare:
Björn Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 16 mar 2001 09:46

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: