sourze.se

Presscensur passar inte vår rättstradition

Det har blivit allt vanligare att åtalade, försvarsadvokater och andra inblandade i rättsprocesser söker publicitet för sin sak, istället för att låta rättvisan ha sin normala gång.

Alcalá respektive Trustormålen är de senaste exemplen på att via massmedierna söka påverka allmäna opinionen och inför gatans parlament plädera och argumentera. Det finns faktiskt domstolar för detta!

När försvarsadvokaten Leif Silbersky försvarar sig med att klienter är uthängda i massmedierna och redan dömda på förhand så glömmer han bekvämt alla de mål han som stjärnadvokat vunnit i våra domstolar trots massmediernas inblandning.

Var det in tack vare en vaken journalist som det blev ett Trustormål överhuvudtaget? Låt var och en spela sin roll.

Förslaget att införa en presscensur enligt engelskt föredöme faller på sin egen orimlighet, svenskt och engelskt rättsväsende är totalt olika.

Även förslaget om tv-kanaler i svenska domstolar måste avvisas. Simpsonrättegången är ett avskräckande exempel från USA.

Våra domstolar håller hög klass. En anklagads vädjan att det måtte betraktas som "en förmildrande omständighet" att han är totalt oskyldig kommer inte att klinga ohörd!


Om författaren

Författare:
Bengt Siösteen

Om artikeln

Publicerad: 14 mar 2001 11:06

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: