sourze.se

Maud Olofsson c har bollen

Maud Olofssons första framträdanden i press, radio och TV ger en något oklar bild av hennes ambitioner och möjligheter som ny centerledare.

I det allra första TV-framträdandet fick hon frågan om hur stor marginalskatt hon ville ha. Hon avbröt för en liten stund och avslöjade att hon inte hade någon uppfattning i den frågan. Några tittare funderade kanske ett litet ögonblick på om det kunde vara möjligt att hon inte visste vad marginalskatt är. Och hur ska hon i så fall kunna leda att politiskt parti?

Den oklara bilden av Maud förstärks när man läser hennes egen artikel på DN Debatt-sidan den 11 mars. Karskt ger hon Göran Persson och hans regering skulden för att vi har ökade regionala och sociala klyftor i Sverige och anför centralstyrning, storskalighet och brist på tilltro till människors egen förmåga som anledningar till denna misslyckade politik. Vad vill hon själv? Man misstänker för några korta ögonblick att hon kanske är för en livskraftig marknadsekonomi som alternativ till socialisternas reglering och tvång.

Men så drar hon till med att anledningen till att vi har skillnader i tillväxt inom olika områden i landet beror på att man tillåtit stora regionala skillnader. Tillåtit? Det låter mycket oroväckande. Kanske vill hon i själva verket ha ännu starkare centralstyrning än vad Göran Persson vill.

Varför inte betona att hon och centerpartiet vill komma bort från reglering och tvång och i stället stimulera företagare och människor till egna insatser. Hon kan inte ha undgått att se hur stöd i olika former till landets nordligaste län alltifrån koloniseringen i slutet av förra århundradet till Norrbottens Järnverksplanerna på 70-talet inte fört frågan om tillväxten regionalt nämnvärt framåt.

Men visst är Maud Olofsson intressant ändå. Hon vill ge människorna makten även i partiarbetet. Jättebra. Efter vad jag kunnat utröna har centerpartiet hittills inte genomfört någon beslutande medlemsomröstning vid nominering av riksdagskandidater. Detta gäller för övrigt även övriga partier, inget parti har låtit medlemmarna helt suveränt besluta om utseendet på en riksdagsvalsedel. Nu har Maud Olofsson chansen att gå till den politiska partihistorien genom att verka för att centerpartiet inför beslutande medlemsomröstningar.

För inte ska väl någon nomineringskommitté eller partiinstans justera en sådan medlemsomröstning nästa val när hon själv tänker kandidera till riksdagen. Av debatten hittills verkar det som om man på centerpartihåll redan har nomineringen klar för hennes del. Hon kommer ju till riksdagen efter nästa val heter det i resonemanget. En fråga alltså till Maud: Tänker du föreslå att nomineringen i din valkrets ska ske genom beslutande medlemsomröstning? Det svaret kan du ge redan nu.

Det skulle bli den extra partistämmans absoluta höjdpunkt!


Om författaren

Författare:
Stig Gustin

Om artikeln

Publicerad: 12 mar 2001 10:23

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: