sourze.se

Människa till salu!

Ett rop på hjälp...

Jag ser dem på tv, jag hör om dem i debatter och jag har åkt förbi dem på Europas vägar. Dessa unga kvinnor som fråntagits all sin värdighet och sina mänskliga rättigheter. Där hoppet om en ljusare framtid grumlats på grund av att någon illasinnad jävel vill tjäna några extra dollar. Där den dagliga överlevnadsstrategin går ut på att slippa bli våldtagen, misshandlad eller köpt av någon lika illasinnad jävel som den som påstår sig äga. Där kroppen är en handlingsvara som ska penetreras, förbrukas och förnedras.

Bilderna förföljer mig; Tunna kroppar, sköra och plågade med tomma blickar som är bortom all redlighet; kalla stengolv och väntan på en ouppnåelig frihet; en mustaschprydd man som bär sextio unga kvinnors liv i sin portfölj; for sale, till salu; en tvåmeters man som föser en nittonårig kvinna in i ett rum där förnedringen väntar; hennes sista försök att slå sig fri; misslyckandet och in i helvetet igen.

Och jag mår illa! Fruktansvärt jävla illa!

Mitt illamående övergår i en känsla av vanmakt och bakom tårarna öppnar frågorna upp ett stort svart hål som det känns omöjligt att fylla.

Vad för sjuk företeelse i vår tid kan fostra sådana odjur som de män och kvinnor som livnär sig på människohandeln? Vem utav alla de som har ett finger med i detta kan försvara sina handlingar, än mindre leva med det? Hur kan någon av alla dessa kvinnor som blir så tillintetgjorda hitta tillbaka till ett värdigt liv?

Mitt förakt kastar sig ut likt en rakbladsvass bumerang som återkommer med en lika vass egg riktad mot mig själv; Vad kan jag göra för att förhindra det?

Jag kan ta ställning, jag kan behandla mina medmänniskor med respekt, jag kan göra min röst hörd. Men det räcker inte, jag behöver hjälp att förstå, hjälp att handla.

Det här är allvarligt! Jag behöver hjälp att förstå och hjälp att hitta handlingskraft!

Fattar ni?

Nu!


Om författaren

Författare:
Per Poulsen

Om artikeln

Publicerad: 08 mar 2001 11:04

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: