sourze.se
Artikelbild

Kompakt mörker i Kungsparken

Ett halvt år efter två brutala våldtäkter i Kungsparken i centrala Göteborg är alla nya lampor åter ur funktion. Mörkret är totalt i den mest våldsdrabbade parken i Göteborg.

I somras våldtogs rätt många flickor i Göteborg, och rätt många pojkar blev överfallna och rånade.

I Kungsparken, mitt i Göteborg skedde flera av övergreppen. Där var passande mörkt, påtagligt dålig belysning, och stora buskage som ger bra skydd för våldsmän. Strålande utgångsläge för våldsverkare med andra ord. Man hade kunnat säga att kommunen gav en gratis ingång för dem. Om man inte vore så värst vänligt inställd.

Diskussionen efter övergreppen var högljudd i såväl tv som tidning, man arrangerade till och med uppesittarnatt med kaffe och smörgås mitt i parken för att "återta" den.

Och det var väl bra.

Från kommunens sida påbörjades ett samtal om hur man kunde rensa bland buskagen och förbättra belysningen.

Och det gjordes också en del.

Man installerade markbelysning under flera stora träd för att ingen skulle kunna gömma sig där, man förbättrade den vanliga parkbelysningen med starkare lampor, men man kunde tyvärr inte beskära buskagen, för det görs bara på våren.

Ni som känner till Kungsparken vet att vissa av buskagen möjligen inte är av botaniskt riksintresse.

Nu har det gått ett knappt halvår, och så gott som samtliga lampor är släckta, förutom tre, tror jag att det är.

Vi som vägrar foga oss i rädslan går där i kompakt mörker och undrar när nästa övergrepp kommer att ske. 50 meter bort, runt om parken, lyser ljusen starka över gatorna.

Varför är det bara bilar som har självklar rätt till ljus nattetid? Alla vi andra, vi människor, ska vi helt enkelt tvingas gå mitt i gatan för att känna oss trygga? Bilar har strålkastare, men det har varken flickor, pojkar eller alla vi vuxna, rädda människor som för säkerhets skull väljer bort att snedda genom parken nattetid.

Finns det en tanke hos beslutsfattarna att låta lamporna vara släckta? Passar det dem möjligen att hålla oss på lite lagom skräcknivå? Rädda människor klagar inte, de är upptagna av sin rädsla.

Det borde lysas upp på alla gångbanor, i alla parker, runt skolor och i bostadsområden, låt ljuset skrämma våldet så att vi kan återta vår stad och slipper gå på gatorna.

Bästa kommuner, och särskilt Göteborg, tänd ljusen innan ni förstör ännu en människas liv!


Om författaren

Författare:
Caroline Kjellberg

Om artikeln

Publicerad: 07 mar 2001 09:33

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: