sourze.se

Sluta mumla!

Detta är en uppmaning till radio och TV: Sluta mumla!

Det lär finnas omkring 1 200 000 seniorer över 65 år i Sverige, och många av dem lyssnar med all säkerhet på radio och ser Aktuellt och Rapport på TV. Åtskilliga av dem torde ha nedsatt hörsel och har därför svårt att "hänga med i svängarna" därför att hastigheten på talet är för forcerad och hög.

Presentatörerna artikulerar för det mesta bra, men det gäller tyvärr inte alltid de intervjuade. Man borde påminna dem om, innan intervjun börjar, om att tala tydligare och långsammare. Många rör knappt på läpparna och det låter som ett enda mummel. Dett har jag märkt gäller särskilt politiker som intervjuas på TV.

Man kan naturligtvis tycka att de som hör dåligt ska skaffa hörapparat, men så är nog inte alltid fallet.

Får jag alltså be, å seniorernas vägnar, att samtliga på radio och TV vinnlägger sig om en tydligare artikulation och ett långsammare tempo.


Om författaren
Om artikeln

Publicerad: 02 mar 2001 13:54

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: