sourze.se
Artikelbild

Moral mäts ej i provrör

Släpp dopingen fri och satsa resurserna på upplysning istället.

Dopingtest i stor skala genomfördes första gången vid sommarolympiaden i Moskva till en kostnad av 20 miljoner svenska kronor. Ingen fälldes för dopning. En efterföljande kontroll långt senare av de djupfrysta urinproven visade, hos professor Manfred Donike i Köln via ett forskningsprojekt, att drygt 21 procent var dopade. Den som fuskar ligger alltid steget före.

I framtiden kommer dopingkontrollerna att få allt mindre faktisk betydelse, läkemedelsindustrin lär sig snabbt att av medicinska skäl framställa syntetiska substanser som ej lämnar spår vare sig i urin eller i blod.

Samtidigt genomgår idrotten stora förändringar från att ha varit en folkrörelse till underhållning och cirkus. Publiken sätter de ackord som eliten har att uppnå. Rekord till varje pris, nästan. Moralens väktare som fördömer fusk i form av hälsofarlig dopning glömmer oftast bort att de själva är med att ställa de krav som leder till fusk.

Löneackorden gäller inom idrotten och moral kommer aldrig att mätas i provrör. Endast klantskallarna fastnar. I drygt 20 år har jag på nära håll följt missbruket inom idrotten. Jag var Dopingkommissionens sekreterare från kommissionens start 1979 till dess jag fällde Linda Haglund för dopning. Och det har inte minskat alla dopingpolisiära åtgärder till trots!

Dagens dopingtestverksamhet är välorganiserad men famlar i dopingmörker. Många välbetalda skräddare syr Kejsarens nya kläder. Dessa pengar skulle tveklöst komma till bättre användning om dopningen släpps fri och resurserna används till upplysning.

Det enda som kan ge varaktigt resultat är kunskap - dåliga kunskaper är farliga kunskaper. Naturligtvis är det nödvändigt med en målmedveten bekämpning av allt ickemedicinskt bruk av läkemedel. Detta sker icke via polisiära metoder utan genom upplysning.

När min yngste son var tolv år och sysslade med innebandy bad han mig en dag köpa multivitaminer. Orsak: Hans ledare hade rekommenderat de unga spelarna att äta vitaminer som kosttillskott. Pillertänkandet inom idrotten måste bort på alla nivåer.


Om författaren

Författare:
Mats Hägglöf

Om artikeln

Publicerad: 01 mar 2001 16:50

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: