sourze.se
Artikelbild

String - ett streck i röven

Stringtrosan - ett fall för Socialstyrelsen? Får ej säljas till personer under arton år.

En storsäljare och favorit i underklädesdjungeln, det är vad stringtrosan är för många. Själv undrar jag varför. String är vad vi flickor i klassen brukade kalla "streck-i-röven-trosor". Såna som trapetsballerinorna på cirkus hade. Men så kommer jag också från en småstad dit modet aldrig hann komma förrän nästa periods innegrej lanserats. Kontrollen var dock lika stark. Om någon tagit på sig stringtrosor när vi bytte om efter gympan hade vi andra flickor snarare skrattat rått än tyckt att det var fint.

Inne på H&M:s underklädesavdelning bland svarta spetstrosor, boxershorts och push-up behåar med rosor och Nalle Puh-motiv på är det mellandagsrea och kalabalik.

- Mamma. de skrattar åt mig på gympan annars. Mamma, alla andra har.

Flickan är gråtfärdig, håller sig envist kvar i den vita lådan med underkläder. Mamman är rasande. Det här är blodigt allvar och själv lyssnar jag intresserat bakom klädställningen en bit därifrån.

- Jamen ska inte du också köpa såna här.

Tjejen i svarta stretchbyxor viftar med ett par vita stringtrosor framför kompisens näsa.

- Jag? Nä. jag vet inte.
- Min pojkvän blir jätteglad om jag har string på mig. Om du köper såna så blir ju din pojkvän också glad. Och det vill du väl att han ska bli eller. De är ju jättefina.
- Jo. men. äh jag vet inte.
- Min pojkvän kräks om troskanten syns utanpå byxorna. Det är ju skitäckligt. En gång sa han "fy fan va fult" skithögt när en tjej med synlig troskant gick förbi.

Till jul fick vi läsare av tidningen Amelia i all välmening en present - ett par stringtrosor. "Ett snöre i rumpan. Ska det vara något att ha? Absolut, tycker alla stringfantaster. Och vi som aldrig provat får äntligen chansen när Amelia ger bort en stringtrosa i det här numret."

Ja, äntligen. Tackar tack. För säkerhets skull är dock sidan i tidningen som handlar om stringtrosor försedd med gul varningstriangel och bruksanvisning.

"Kan string vara skadligt?" "Undvik rakning om du använder string. Varva stringtrosor med vanliga trosor."

Man får läsa om unga kvinnor som drabbats av svampinfektioner och sexproblem på grund av stringanvändade och därför tvingats besöka ungdomsmottagningen.

Ännu ett fall för Socialstyrelsen? Rökning orsakar cancer. String orsakar svamp. Får inte säljas till personer under arton år.

Eva Kjellström, "art director och stringfrälst sedan två år tillbaka", uttalar sig:

"Jätteskumt med ett snöre i rumpan, tyckte jag först. Jag var väldigt negativ. Men så provade jag dem och det tog väl en vecka för mig att "gå in mig" och vänja mig. Sedan var jag helt såld."

Jasså, ja. jo. Ingen synlig troskant, inte fyra skinkor i stället för två - det är sant, men jag vet inte. Det hela verkar obskyrt och lite farligt. Men som de säger "härligt härligt, men farligt farligt." och med lite säljande reklam så kanske.

"En liten detalj som skapar en större känsla av tajt elegans. Med string ber man inte om ursäkt för sin bakdel, man får stoltsera med sin kvinnliga rumpa. Oavsett form." Okej okej, ni vinner. Jag ska köpa string näsa gång, eller. ja. i allafall prova min present. jag lovar.

På vägen ut från H&M möts jag av en stor reklamaffisch med Barbie, nä förlåt, Claudia Schiffer som med sex i blicken sakta drar ner trosorna. Jaja tänker jag, nästa jul finns du inte mer - och streck-i-röven-trosorna, jag menar stringsen, du har på dig är säkert urtvättade och fula.


Om författaren

Författare:
Helena Hansen

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2001 14:13

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: