sourze.se
Artikelbild

Jesus - svart på vitt

"If you are my God and an image of me, then could thou perhaps a zebra be?"
- Louis "Satchmo" Armstrong

Alla vet hur Guds son såg ut. Ljushyad med ljust och lockigt hår, kanske även ett halvlångt skägg. Detta vet vi dundersäkert genom alla de ikoner vi har sett de senaste tvåtusen åren. Jesus var en vit man! Ingen vettig människa kan ju tro något annat!

Men Betlehem ligger faktiskt i ett område där det bodde många mörkhyade människor. Araberna var ju Jesus grannfolk. Fanns - eller finns för den delen - det verkligen så många vita människor där? Dessutom är väl den vanligaste hårfärgen där mycket mörk?

På detta ger Bibeln ingen förklaring. Den nämner inte alls vilken hudfärg Jesus hade. Ändå har den allsmäktiges hippieliknande avkomma ständigt avbildats som en ljus skepnad. Detta beror förmodligen på att det inte fanns särkilt många svarta ikonmakare. Antagligen inga alls.

Sålunda har de vita kristna skapat sin vita Jesus. Skulle i så fall de svarta kristna kunna skapa sin svarta Jesus? Inte ville väl missionärerna vara rasistiska nog att bara erbjuda en vit gud till Afrikas barn? Eller?

Men man kanske bara inte har tänkt igenom den här religionen ordentligt. Vore det inte skönt om Påven kunde sätta sig och grubbla på hur snäll kristendomen egentligen är? Förmodligen skulle han komma på fler saker än de blodiga korstågen att be om ursäkt om. Eller kanske han tycker att det är för sent att ändra sin tro, att det är för pinsamt att erkänna misstag?

Så om det står i Bibeln att Gud skapade de första människorna till sin avbild, hur ser han då ut? Vi vet idag att människornas dagar började i Afrika, men vi vet inte - till skillnad från Bibeln - vad de hette.

Det vi istället vet är att människor som bor i Afrika är avsevärt mörkare än oss européer. Således borde Gud vara svart. Dock borde detta logiskt betyda att de första kristna var svarta, vilket de knappast var! Som sagt så finns det i kristendomen en del tvivel, återvändsgränder och märkliga slutsatser. Det är alltså inte bara frågor om vilken av regnbågens färger ur Jesus reflekterade som är oklara.

Moder natur har sällan gått hand i hand med Jordens religioner. Men med tanke på hur medeltidens astronomer behandlades jämfört med idag, kan man lugnt säga att kristendomen börjar ge med sig.

Vem vet var det kommer att sluta? En japansk påve omgiven av kvinnliga svarta präster? Otänkbart idag, men vem vet vad som lurar runt morgondagens hörn.

"Främlingar är vänner du ännu inte lärt känna."


Om författaren

Författare:
Emil Jonason

Om artikeln

Publicerad: 26 feb 2001 14:03

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: