sourze.se
Artikelbild

Svensken är feminist och homofil antimaterialist

Sverige är världens mest moderna land. Det visar en ny undersökning som omfattar 75 procent av jordens befolkning. Svenskar är för jämställdhet, accepterar homosexualitet och sätter livskvalitet före prylar.

Undersökningen kallas World Value Survey och täcker 65 länder världen över. Den presenteras i det nya numret av The Futurist. Två amerikanska professorer vid universitetet i Michigan har prickat in världens länder längs två skalor för att mäta hur modernt ett samhälle är.

Den första skalan sätter begreppen överlevnad och självförverkligande mot varandra. I ett land där människor är fokuserade på att överleva är ekonomisk och fysisk trygghet viktigast. Människor upplever sig inte som lyckliga. Och man tycker inte man kan lita på varandra utan försiktighet. Vidare tycker man att män är bättre politiska ledare och att en kvinna måste ha barn för att bli en verklig kvinna. Ryssland, Moldavien och Vitryssland intar tätpositionerna på den sidan av skalan. På den andra sidan återfinns Sverige och Nederländerna. Människors värderingar i dessa länder är de motsatta. Självförverkligande och ickematerialism präglar samhällena. Sverige och Nederländerna kallas "the cutting edge" när det gäller kulturell utveckling.

Den andra skalan sätter traditioner och sekularisering mot varandra. Täten intas av Tyskland, Japan och Sverige som är de mest sekulariserade samhällena. Det innebär att vi har låg respekt för myndigheter. Vi tycker det är viktigast att barn uppfostras till att bli oberoende och ta eget ansvar. Och vi har låg nationell stolthet.

De mest traditionellt tyngda länderna är enligt undersökningen länderna Ghana, Venezuela och Puerto Rico. Där är religionen mycket viktig för människorna och barnuppfostran syftar till att lära barn lydnad och religiös tro.

Med de två skalorna som hjälp har professorerna tagit fram en karta över världens länder. Där ser man att Nederländerna är bundna till traditioner. Japan och Tyskland är mer inriktade på överlevnad. Sverige har därmed sopat mattan med konkurrenterna.

Sverige är med andra ord världens mest moderna land. Vi som bor i Sverige sätter livskvalitet framför materialism. Vi tycker vi är lyckliga, litar på varandra och har låg respekt för myndigheter. Vi är jämställda och har stor acceptans för homosexualitet. I alla fall jämfört med de andra länder i världen.

Men det gäller att inte slå sig till ro i Sverige. Undersökningen gjordes även för 20 år sedan. Hade inte Sverige utvecklats sedan 1981 så hade slaget varit förlorat. Flera andra länder har sedan dess passerat Sveriges dåvarande position. Så det gäller att kämpa på och driva utvecklingen framåt. Att fortsätta debattera jämställdhet, tolerans och meningen med livet. Annars kan Sverige förlora sin tätposition.

Sverige verkar enligt Ronald Inglehart, professor i statsvetenskap, och Wayne E. Baker, professor i organisationslära, faktiskt vara bäst på något sätt. Det värmer. Hurra för oss.


Läs själv på:
World Values Survey, Länk: wvs.isr.umich.edu

The Futurist March- April 2001: Modernizations Challenge to Traditional Values: Whos Afraid of Ronald McDonald.


Om författaren

Författare:
Nils Hannerz

Om artikeln

Publicerad: 22 feb 2001 10:31

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: