sourze.se

Feminism för dödliga

Feminism är bra, nödvändigt, tufft och - enkelt.

Det är inte direkt uppiggande att läsa om ytterligare en tjej som vill distansiera sig från feminismen. Mest illa berörd blir jag för att det i 999 fall av 1000 visar sig att tjejen i fråga inte verkar ha något riktigt begrepp om vad feminism innebär. Den senaste tiden har jag också läst artiklar av "tuffa grabbar" som dissar feminismen i allmänhet och feminister i synnerhet och menar att alla feminister är fula och så vidare jaha, om det är så då? Måste man vara snygg för att vara OK?. Alla missar poängen! Därför skriver jag det här.

Feminism är väldigt enkelt. Det betyder helt enkelt att man tycker att kvinnor och män är likvärdiga. Inte nödvändigtvis likadana, men likvärdiga. "Men varför kallar man det feminism och inte till exempel humanism då?" är en vanlig fråga. Svaret är väl ganska givet ändå? Vi lever i ett samhälle där mannen är norm och kvinnan avvikande varför är Viagra subventionerat men inte mensskydd?.

Feminismen mål är att kvinnan ska jämställas med mannen, inte att mannen ska tryckas ner liksom kvinnan och på så vis få det "rättvist". Jag tror inte det är många feminister som gillar att se män framställas som objekt heller. Det är inte målet.

Feminism innebär inte manshat, eller att man ska sluta sminka sig. Nej, feminism kräver inte heller att alla kvinnor ska sluta om man nu håller på raka sig under armarna. Vad feminism däremot kräver är att du funderar på _varför_ kvinnor skulle behöva raka sig under armarna när män vanligtvis inte gör det. Är mäns armhålelukt kanske behagligare än kvinnors?

En sak som är viktig att tänka på är alla orättvisor inte är lika uppenbara. Bara för att det kanske inte känns förtryckande just idag, just för dig att se en H&M underklädesreklam, betyder inte det att det inte är det det betyder inte att det är det heller, och därom tvistar de lärde. Jämför exempelvis muslimska kvinnor och deras slöja. Många är de i västvärlden som ser det som ett tecken på förtryck att kvinnan ska behöva ta det på sitt ansvar att dölja sig för att inte "locka" mannen, medan många av de muslimska kvinnorna själva inte alls upplever det som ett förtryck, de tycker att de har valt de själva. Har de? Det är en annan diskussion, men kanske något att fundera på. Har man valt själv att det är snyggt med stringtrosor och utmanande klänning? visst är det konstigt att vi har en så sexualiserad idealbild av kvinnan, samtidigt som man får skylla sig själv om man blir våldtagen om man köper konceptet? Har scientologen valt själv att skänka alla sina pengar till sin församling, eller har han/hon kanske, eventuellt, fått lite "hjälp" av sektledningen? Tycker du att det är en långsökt parallell så har du kanske rätt, men tänk på det en liten stund - helt galet är det inte.

Jag utger mig inte för att vara en expert på feminism, det finns många olika grupper av feminister och alla håller inte med om att min definition är den rätta. Det får stå för dem. Vad jag vill visa är att feminism inte är någon konstig, manshatande, livsförnekande ideologi, utan en nödvändig och upplysande sådan. Dessutom enkel. Man måste inte kunna allt och ha läst alla böcker på ämnet för att kalla sig feminist Trots att det finns en och annan überfeminist som kanske tycker det - och varför tycker de så? Det splittrar ju bara upp oss istället för förenar., man behöver bara tycka att kvinnor och män är lika mycket värda och göra vad man kan för att försöka behandla oss på det viset också.

Kvinnor kan! Män kan! Det är inte så märkvärdigt!


Om författaren

Författare:
Gisela Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2001 13:45

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: