sourze.se

Att gömma en flykting

Är Ni beredda att gömma utvisningshotade flyktingar?

Jag heter Sarah Adolfsson och är distriktsordförande för Moderata Ungdomförbundet i Jönköpings län. Ovanstående fråga tvingades jag ta ställning till för några dagar sedan efter att ha fått ett telefonsamtal som skakade om mig rejält. För mig var det aldrig en fråga om ett val utan ett självklart ställningstagande som gäller en familjs öde.

Jag fick veta att Layla Abdi, 62 år, och hennes make Toma, 64 år, som båda kommer från Libanon skulle kastas ut från Sverige efter nio års vistelse. Layla Abdi kom alltså till Sverige för nio år sedan för att återförenas med fem av sina barn en dotter bor i Kanada i Småland.

Alla familjens fem barn här har fått permanent uppehållstillstånd och tre av dem är svenska medborgare. De har i sin tur bildat egna familjer och nu växer tredje generationen av familjen Abdi upp i Sverige. Layla har ingen som kan ta hand om henne om hon släpps in i Libanon.
Hon har genomgått en svår hjärtoperation och är i behov av regelbundna kontroller och livslång behandling med blodförtunnande medel. Hon lider dessutom av hjärtsvikt och medicineras med vattendrivande mediciner.

Hur kan man utvisa en sjuk kvinna efter att ha levt med sin familj i Sverige i nio års tid? Jag anser att detta är ingenting annat än omänskligt! Varje människa med ett hjärta reagerar på precis samma sätt.

Jag tycker att det är en seglivad myt att svensk flyktingpolitik är humanare och generösare än andra länders. Från att ha haft en av västvärldens vidaste flyktingdefinitioner har Sverige idag en av de snävaste.

Min grundsyn är att ett öppet samhälle är bättre än ett slutet. Jag eftersträvar ett Sverige som mer formas av människors drömmar och fria val än av politiska beslut. Statens uppgift ska inte vara att sätta upp hinder och förbud, utan att skapa förutsättningar för människor att förverkliga sina livsprojekt. Ett fungerande samhälle tål att ta emot nya människor och då också ny tankar, impulser och kulturer. Enbart dåliga system måste sluta sig från omvärlden för att överleva.

De som är ansvariga för flyktingpolitiken är statsrådet Maj-Inger Klingvall, Migrationsverket och Utlänningsnämnden. Jag anser att nämnden ska läggas ner och dess uppgifter överföras till de allmänna förvaltningsdomstolarna, allt för att öka rättssäkerheten för den enskilde flyktingen.

Jag är beredd att ta strid för Layla, Toma och andra flyktingar som misshandlas av det politiska systemet. Är du det? För att kunna påverka Maj-Inger Klingvall, Migrationsverket och Utlänningsnämnden måste många våga ryta ifrån. Det kan du göra genom att gå in på MUF:s hemsida, Jönköpingssektionen, och protestera!


Om författaren

Författare:
Sarah Adolfsson

Om artikeln

Publicerad: 21 feb 2001 12:02

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: