sourze.se

Franchising för utslagna

Detaljistledet är välförsett med varor.

På plattan gör trasiga individer snabba kontantaffärer. Det sker öppet. Ingen besvärar sig med att smussla undan sedlar och påsar. Rester av förpackningar som omgärdat halvkända märkeskläder ligger utspridda på gatan. Den som hanterar varor vars blotta innehav är kriminaliserat, antyder en viss nonchalant diskretion.

Detaljistledet är välförsett med varor.

-o-

Längs Drottninggatans bilfria stråk finns en annan kommers. Tingel tangel, lustiga maskotar, udda prydnadsföremål, allt exponeras på utlagda filtar. På en given signal sopas allt ihop på underlagen som snabbt rullas till otympliga knyten. En visselssignal har varnat för den annalkande ordningsmakten.

Handlarna har en välorganiserad beredskap

-o-

"Ge till en hemlös - tack på förhand", står det textat på den bruna well-pappskivan som är fastklistrad på en stukad ölflaksbotten. Den hemlöse själv sitter på huk alldeles bredvid.

Har han textat den skylten själv, ja då har han gjort en likadan till kompisen runt hörnet vid Mäster Samuelsgatan. Skyltarna är väldigt lika.

Vid Gamla Brogatan står en luggsliten kille och språkar med en påpälsad man med utländsk härkomst. På marken intill ligger ytterligare en kartong med ett krystat "tack på förhand". Den luggslitne har tröttnat på att sitta på huk vid sin kartong. Tiden går fortare när han pratar med den stående skyltväktaren, han med den ateljétryckta texten: "Entrecôte 39:- kr"

Det tycks heller inte spela någon roll. Kartongen har redan inbringat 3:50:-, såvida det inte är dagens växelkassa.

I hörnet Jakobsgatan står ännu en kartong på marken. Den är tom. I den ligger ännu en likadan handtextad skylt med texten uppåt. Kartongen markerar ytterligare en av de hemlösas bettleristationer. Just denna är för tillfället obemannad.

Marknadstäckningen är hög och välorganiserad.

-o-

"Stöd dom hemlösa - köp dom hemslösas tidning Sitation", ropar en kantstött kvinna på Klarabergsgatan utanför Åhléns.

Kring halsen har kvinnan någon sorts legitimation eller auktorisationsbevis. Dokumentet är utställt på henne personligen av tidskriften Situation.

I välfärdssamhället åtnjuter vi alla - tidningskunder och andra köpsugna - ett tryggt och väl fungerande konsumentskydd.

Denna halvformella kommers verkar i byråkratins utmarker.

-o-

Under Åhléns tak flockas bingolottoförsäljarna.

Deras lottnummer är nogsamt registrerade. Lotteriägare är ideella idrottsföreningar, allmänhetens gunstlingar. Provisionen är predestinerad till de kollektiva fritidsarrangörerna. Försäljarna förutsätts göra en helt ideell insats. Skattebyråkratin kan dock nå de juridiska avnämarna.

Här möter vi en formell och professionell marknadsorganisation nyttjar undervegetationens trångmål.

-o-

Redan i gränslandet mot utanförskapet tappar välfärdsbyråkratin greppet. Där är det fritt fram för skrupelfria entreprenörer.

Misärens bokföringsfria varu- och tjänstedistribution är både korsiktigt närande och långsiktigt tärande. Det beror på vem man frågar.


Om författaren

Författare:
Ulf Lönnberg

Om artikeln

Publicerad: 20 feb 2001 10:12

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: