sourze.se
Artikelbild

Bevara "attet"

Ordet "att" försvinner mer och mer i svenskan. Varför då?

Alla språk utvecklas, så även svenskan. Grammatik förändras, ord tillkommer, byts ut och försvinner. Det senaste att utesluta är "att".

Idag såg jag, på DN:s förstasida, rubriken "Bättre vara sig själv än skolans konung". Ordet "att" hade helt enkelt utelämnats av författaren. Jag har lagt märke till det flera gånger tidigare - det är nämligen den nya standarden.

Kanske en ny trend? En trend som jag tycker bör ifrågasättas. Visst, det ser kanske snyggare ut och det gör ju egentligen ingen skillnad för betydelsen. Men tänk efter, fungerar detta verkligen i talspråk? Hur ofta säger du till exempel "det är farligt köra bil". Det låter ju som om man menar "det är farligt, köra bil alltså". Det fungerar helt enkelt inte i talspråk.

Mer extrema fall av "att"-förvrängning har också utvecklats. Dock kanske mest i talspråk och av mindre skickliga skribenter. Det som hänt är att "att" ändras till "och". Senast igår sa en vän till mig att hon "slutat och röka". I ännu sämre fall har detta utvecklats till - "jag har slutat och rökt". Vilket låter ungefär som om man först slutat med något och sedan rökt.

Detta kommer sig av att i vissa delar av landet, sägs "å" istället för både "och" och "att". Vilket alltså resulterat i missförstånd och förväxlingar.

Nästa gång du är på väg att utelämna "att". Till exempel som i föregående mening. Gör inte det, bevara svenskans grundpelare: Likheten mellan talspråk och skriftspråk, i meningsuppbyggnad och stavning.

Och om du vill ta ut svängarna lite, kan du alltid använda ord som, juste och genre- det brukar i alla fall jag göra.


Om författaren

Författare:
Björn Jönsson

Om artikeln

Publicerad: 20 feb 2001 10:30

Fakta

Ingen faktatext angiven föreslå

Plats

Artikeln är inte placerad. föreslå

Dela artikeln

Länk till artikeln: